Konkareiden luopuminen luo tilaa uusille yrittäjille

Edesmennyt SDP:n voimamies Kalevi Sorsa tiesi, millaiset mahdollisuudet oppositiosta on vaikuttaa. Kun osa demareista tappiollisten vaalien jälkeen halusi jäädä hallituksen ulkopuolelle, Sorsa kyseli aikovatko he mennä oppositioon kissanpoikia pesemään. Samanlaisen arvion oppositiosta esitti viime talvena vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja Martti Korhonen. Hänen mukaansa puolue ei ”sieltä käsin saa liikahtamaan haavanlehteäkään”.

Vasemmistoliiton kuopiolainen kansanedustaja Erkki Virtanen ei enää asetu ehdolle ensi vuoden eduskuntavaaleissa. Savon Sanomien haastattelussa torstaina Virtanen perustelee ratkaisuaan sillä, että vasemmistoliitto ei todennäköisesti vaalien jälkeen palaa hallituspuolueeksi ja siten puolueen kansanedustajien vaikutusmahdollisuudet ovat rajalliset.

Virtasen arvio on realistinen. Vasemmistoliitto lähti ryskyen hallituksesta, koska ei voinut hyväksyä hallituksen kehysriihessä tekemiä päätöksiä. On mahdollista, että puolue eduskuntavaaleissa kykenee hivenen lisäämään kannatustaan. Se ei kuitenkaan avaa ovia hallitukseen, koska yhtä todennäköistä on, että koko vasemmiston kannatus laskee SDP:n alamäen vuoksi.

Virtanen valittiin eduskuntaan ensimmäisen kerran vuoden 2003 vaaleissa, joten menossa on nyt kolmas vaalikausi. Niistä kaksi vasemmistoliitto oli oppositiossa. Virtanen sanoo Savon Sanomien haastattelussa, että kesän 2011 hallitusneuvotteluissa hän sai kolmessa viikossa läpi puolet niistä tavoitteista, joita hän oppositiossa tuloksetta ajoi kahdeksan vuoden ajan.

Pohjois-Savolle Virtasen luopuminen on menetys. Vaikka Virtanen ei viime vaalien jälkeen noussutkaan ministeriksi, hän hallituspuolueen luottomiehenä on oli keskeisesti vaikuttamassa muun muassa sote-uudistuksen linjauksiin.

Virtanen on jo toinen vasemmiston pohjoissavolaisista konkarikansanedustajista, joka jättää valtakunnanpolitiikan. Jo talvella samanlaisesta ratkaisusta kertoi varkautelainen Kari Rajamäki (sd.). Eduskunnasta ja pohjoissavolaisesta edunvalvonnasta poistuu yhdellä kerralla paljon osaamista.

Vanhojen väistyminen avaa kuitenkin tilaa uusille yrittäjille. Juuri nyt tuntuu, että itsestään selvää seuraajaa ei ole sen paremmin Virtaselle kuin Rajamäellekään. Poliittinen kannatus muistuttaa kuitenkin sotilaallista voimaa: tyhjiöillä on taipumus täyttyä.

On kaiken lisäksi muistettava, että ensi vuoden eduskuntavaaleissa pohjoissavolaiset kansanedustajaehdokkaat joutuvat kamppailemaan kannatuksestaan uudessa Savo-Karjalan vaalipiirissä. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että rajatulla paikallisella kannatuksella on aikaisempaa vaikeampi menestyä. Kansanedustajiksi valitut tarvitsevat aiempaa enemmän henkilökohtaisia ääniä.

Uusi vaalipiiri laskee myös äänikynnystä, mikä tarkoittaa, että pienetkin puolueet ovat jakamassa 16 kansanedustajapaikkaa. Kristillisdemokraateilla ja vihreillä on hyvät mahdollisuudet saada kansanedustajanpaikka vuoden kuluttua.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Moraalin kulmakivet

Sähkön hinta jatkaa nousua vielä pitkään

Keskitytkö enää mihinkään?

Trump lietsoo kahtiajakoa vaalit jo mielessään

Vakaus on tärkeintä

Ollako vai eikö olla, ja miten lähteä?

Jäsenkato vaikeuttaa kaikkea kirkon toimintaa

Kuopion keskustaan mahtuu lisää asukkaita

Tekopyhyyden epikriisi

Ohtaansalmen jakokulma

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.