Konsensuksen kaipuu

Kansallisen konsensuksen kaipuu istuu syvällä suomalaisissa. Siitä kertoo muun muassa se, että tuoreen mielipidetutkimuksen mukaan suosituin hallituspohja olisi keskustan, kokoomuksen ja SDP:n muodostama kolmen suuren hallitus.

Kolmen suuren hallitusta kannattaa Suomenmaan kuukausiliitteen Sentterin ja keskustan Verkkoapilan teettämän tutkimuksen 23 prosenttia suomalaisista. Muut hallitusvaihtoehdot, myös nykypohja, jäävät kauaksi taakse.

Saattaa olla, että lähes neljännes kansasta pitää edessä olevia talouden haasteita niin suurina, että niistä selviytymiseen tarvitaan ylileveää hallituspohjaa.

Kannattaa kuitenkin huomata, että Suomessa eletään talouden ongelmista huolimatta kuitenkin normaaliaikoja. Edessä on vaikeita ratkaisuja, mutta niistä kyllä selviydytään ilman turvautumista mihinkään kriisihallitukseen.

Kolmen suuren hallituksella olisi eduskunnassa takanaan niin murskaavan suuri enemmistö, että oppositiota ei enää käytännössä olisi. Kuitenkin parlamentaarinen demokratia tarvitsee toimiakseen myös opposition.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.