Konsensuksen kaipuu

Kansallisen konsensuksen kaipuu istuu syvällä suomalaisissa. Siitä kertoo muun muassa se, että tuoreen mielipidetutkimuksen mukaan suosituin hallituspohja olisi keskustan, kokoomuksen ja SDP:n muodostama kolmen suuren hallitus.

Kolmen suuren hallitusta kannattaa Suomenmaan kuukausiliitteen Sentterin ja keskustan Verkkoapilan teettämän tutkimuksen 23 prosenttia suomalaisista. Muut hallitusvaihtoehdot, myös nykypohja, jäävät kauaksi taakse.

Saattaa olla, että lähes neljännes kansasta pitää edessä olevia talouden haasteita niin suurina, että niistä selviytymiseen tarvitaan ylileveää hallituspohjaa.

Kannattaa kuitenkin huomata, että Suomessa eletään talouden ongelmista huolimatta kuitenkin normaaliaikoja. Edessä on vaikeita ratkaisuja, mutta niistä kyllä selviydytään ilman turvautumista mihinkään kriisihallitukseen.

Kolmen suuren hallituksella olisi eduskunnassa takanaan niin murskaavan suuri enemmistö, että oppositiota ei enää käytännössä olisi. Kuitenkin parlamentaarinen demokratia tarvitsee toimiakseen myös opposition.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.