Konservatiivit ja liberaalit

SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner pohti hiljattain Ylen Politiikkaradiossa, ettei hän ole uskonut vuosiin oikeisto-vasemmisto-jakoon.

Se ei ole puolueen virallinen kanta. Monet muut demarit puhuvat mielellään esimerkiksi oikeistohallituksesta ja niin myös äänenkannattaja Uutispäivä Demari.

Oikeistolla on joidenkin korvissa kolkko kaiku. Jaottelu oikeistoon ja vasemmistoon kumpuaa historiasta, jossa on pitkä luku työväenluokan taistelusta oikeuksien puolustamiseksi.

Sadan vuoden takaisen juoksuhautojen termistön tuomitseva Jungner myöntänee kuuluvansa perinteiseen vasemmistoon.

Tulevaisuuteen katsovana hän on kuitenkin liittynyt niiden joukkoon, jotka jakavat puolueita edistyksellisiksi ja konservatiivisiksi.

Vihreät ovat pidempään puhuneet oikeisto-vasemmisto-jaon käyttökelvottomuudesta. He vertailevat puolueita liberaalit-konservatiivit-akselilla. Se helpottaa vihreitä asemoimaan itseään muiden joukossa.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Niinistö on kutsunut vihreitä maan johtavaksi tulevaisuuspuolueeksi ja puoluetovereitaan edistysmielisiksi.

Vihreät ovat ajaneet muun muassa edistyksellistä ilmastonsuojelua. Kuuluuko siihen ydinvoimakin?

Vihreät suostuvat istumaan ydinvoiman lisärakentamista sallivassa hallituksessa. Energiamuotoa voidaan kai periaatteessa pitää ilmastolle ystävällisenä siinä mielessä, että se ei tuota kasvihuonepäästöjä.

Onko vihreissä sijaa perinteisesti ajatteleville? Entinen kansanedustaja Eero Paloheimo erosi puolueestaan protestina "ylimitoitetun" muuttoliikkeen suosimiselle.

Vasemmiston suunnalta vihreitä on parjattu kokoomuksen puutarhaosastoksi.

Niin tai näin, vihreiden näkyvyys kasvaa galluppien nousijan, perussuomalaisten vastavoimana.

Näin paljon toisistaan poikkeavat arvomaailmat vetävät median ja kansalaisten huomion puoleensa.

Äänestäjän on paljon helpompi valita varsinkin vihreiden ja perussuomalaisten kuin toisiaan muistuttavien suurten puolueiden väliltä.

Vihreät tuppaavat ajattelemaan, että he ajavat avointa ja perussuomalaiset sulkeutunutta Suomea.

Myös kristillisdemokraatit painottavat aikaisempien vuosikymmenien Suomi-idylliä. Puolue on koventanut kantojaan konservatiivisempaan suuntaan.

Monien suomalaisten mielestä 1970-luvun Suomi näyttää turvallisemmalta kuin nykyinen yhä globaalimmaksi muuttuva elämänmeno. Elintaso on nykyään korkeampi, mutta työttömyys ja pätkätyöt tuovat turvattomuutta.

Maanmuutto ja monikulttuurisuus eivät ihastuta varsinkaan perussuomalaisia. Puolue ei kuitenkaan pidä itseään yksiniittisesti konservatiivisena.

Kokoomuksen, keskustan ja SDP:n riveissä on sekä liberaaleja että konservatiiveja. Suurten puolueiden kannanotot voivat olla vapaamielisiä ja vanhoillisia.

Linjauksia vapaamielisyyden ja perinteisten arvojen säilyttämisen välillä kannattaa tuoda esiin, jotta puolueiden vertailu käy helpommin.

Enää ei toimi resepti, jonka mukaan ideologian himmentämisellä miellytetään mahdollisimman suurta joukkoa äänestäjiä. Nyt kysellään arvomaailman perään ja katseet kääntyvät puolueiden vaaliohjelmiin. Kuinka paljon niihin lisätään konservatiivisia sävyjä?

Kokoomuksen puoluekokous kannatti kesällä sukupuolineutraalia avioliittoa, mikä oli pettymys puolueen konservatiiveille.

Eduskunnan varapuhemiehen Seppo Kääriäisen (kesk.) mielestä kokoomus on muuttunut liberalistiseksi puolueeksi ainakin viimeisten kannanottojensa perusteella. Tarjoaako keskustakin kokoomuksen konservatiiveille uutta kotia?

Kirjoittaja on Savon Sanomien kuntatoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Velvoite käyttää omaa harkintaa

Opiskelijavalinnoissa vakavia ongelmia

Ovatko kaikki lajit urheilua?

Pohjois-Savo on vahva urheilumaakunta

Toinen aalto ei enää yllättäisi suomalaisia

Junttia vituttaa väärässä paikassa, nössöä ei ollenkaan

Eläinten hyväksikäyttö johtaa kulkutauteihin

Juntti käyttää väärässä paikassa

Monipaikkamaalainen kaupungissa

Korona muuttaa työelämän käytäntöjä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.