Korjaa, siivoa, puhu totta

Jos aikuinen kävelee päin punaisia liikennevaloja, lähellä oleva lapsikin tekee helposti niin. Jos nuorten porukka juopottelee leikkipuistossa ja pudottelee maahan tumppeja ja tölkkejä, roskaisesta puistosta rikotaan pian jokin leikkitelineistä.

Jos yhteisiä paikkoja on sotkettu tai rikottu, se alentaa kynnystä, tarvitseeko ylipäätään lakia tai yleisiä käyttäytymistapoja noudattaa sillä paikalla. Voiko kuseskella talon seinään, voiko varastaa pyörän, voiko kaverin kampata asvaltille?

 

Tämä tutkittu ihmisten käyttäytymistä kuvaava teoria tunnetaan nimellä rikottujen ikkunoiden teoria. Osa tutkijoista kiistää, etteivät ilkivalta ja huono käytös tartu tai leviä laajalle. Seitsemän viime vuoden aikana asiasta on tehty kuitenkin useita teoriaa vahvistavia tutkimuksia niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa, etenkin Hollannissa.

Jos ihminen havaitsee, etteivät muutkaan noudata jotain normia, myös oma pyrkimys toimia normien mukaan heikkenee – oli kyse sotkemisesta tai törkeästä kielenkäytöstä.

Siksi toisten omaisuuden sotkemisessa ei ole kyse nuorisokulttuurista, taidemuodosta tai yksityisasiasta, vaan ilkivallasta, joka vaikuttaa alueen arvoon, käyttöön ja ihmisten viihtyvyyteen. Jos piirtää omaan seinään, paperille tai muulle luvalliselle alustalle, se ei ole kiellettyä. Ilkivallasta sen sijaan on taloudellista vahinkoa, ajankäytöllistä harmia ja haittaa muiden viihtyvyydelle ja turvallisuudelle.

 

Myös vihapuhe on ilkivaltaa: henkistä tuhrimista. Jokaisella on nimittäin oikeus olla rauhassa: ilman pelottelua ja aggressiivista häiriköintiä.

Kun viranomaisetkaan eivät heti puuttuneet aiempaa aggressiivisempiin ja alatyylisempiin puhetapoihin, se vaikuttaa koko keskustelukulttuuriin. Kun nettiin ilmestyi keksittyjä juttuja julkaiseva MV-lehti tai ylimielisen vihainen Patriootti-sivusto, moni hymähti ja piti niitä joutavina. Nyt useat tuhannet kuitenkin lukevat täysin keksittyjä juttuja median salaliitoista, rikoksia salailevista poliiseista, väkivaltaisista maahanmuuttajista ja pähkähulluista päättäjistä.

Normaalit ihmiset ymmärtävät jutuista, mitkä ovat keksittyjä. Puhetapa on silti jo levinnyt ja laskenut kynnystä, miten alatyylistä kieltä julkisesti voi käyttää. Facebookissa ja keskustelupalstoilla on alentunut kynnys myös valehdella itselleen tai tutuilleen sattuneista asioista. Aiemmin normaali käyttäytymissääntö oli, että keksityt tarinat olivat noloja. Eikö näin enää ole? Osalla ihmisistä tilalle on tullut silkka huomionhaku.

Kyse ei ole vain mielipide-eroista, vaan yhteiskunnan toimivuudesta. Sotatieteiden tohtori Saara Jantunen teki kirjan Infosota. Julkistamistilaisuudessa hän sanoi: Kun väärää tietoa tarpeeksi rummutetaan, siitä tulee ihmisten mielessä totta. Kun turvapaikanhakijan oikea yksi rikos joskus uutisoidaan, ihmiset ajattelevat, että tuotahan tapahtuu koko ajan.

– Ihmiset jakavat väärää tietoa siksi, että haluavat jakaa.

On tärkeä huomata, että vaikka pelottelu on kiivainta nyt maahanmuuttajista, alatyyli ja liioittelu leviävät muuallekin: Miten puhutaan poliiseista, mediasta, poliitikoista, Venäjästä, sosiaaliturvasta, alkoholilainsäädännöstä ja monesta muusta. Toisaalta takaisinpäinkin tulee: Kerrotaanhan esimerkiksi Venäjällä Suomen lapsikaappauksista, venäläisvihasta ja mielivaltaisista viranomaisista.

 

Jos joku sotkee pihalla ja rikkoo ikkunoita, osaamme korjata jäljet. Miten aggressiivisen älämölö-kulttuurin jälkiä korjataan? Maailmaan tarvitaan nyt kahta asiaa: Faktoja, kylmän viileästi tarkistettuja faktoja, sekä arkisia käytöstapoja.

Medialla, päättäjillä ja viranomaisilla on nyt korostettu vastuu näyttää asiallisen keskustelun mallia – ei vain maahanmuuttajista, vaan kaikesta yleisestä turvallisuudesta ja turvattomuuden syistä. Uutiskynnyksiä ei pidä mielivaltaisesti muutella eikä asiallisesta kielenkäytöstä tinkiä.

Suomi ei ole kriisissä, jossa meidän pitäisi käyttäytyä kuin hyeenalauma.

Pintaraapaisu somesta

Tuomion pitkä lisärangaistus

Jossain sentään menee raja

Epäonnistuu aina, paitsi...

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vakaus on tärkeintä

Ollako vai eikö olla, ja miten lähteä?

Jäsenkato vaikeuttaa kaikkea kirkon toimintaa

Kuopion keskustaan mahtuu lisää asukkaita

Tekopyhyyden epikriisi

Ohtaansalmen jakokulma

Keväällä pukkaa maahanmuuttovaaleja

Keitele Forest seuraa notkeasti ajan merkkejä

Käänteinen eläkepommi

Ruotsin hallitusratkaisu voi johtaa päättämättömyyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.