Korkean inflaation perussyy on kallis öljy

Inflaatio kiihtyi kesäkuussa korkeimmilleen sitten vuoden 1991. Keskimääräinen kuluttajahintojen vuosimuutos oli kesäkuussa 4,4 prosenttia, kun se toukokuussa oli vielä 4,2 prosenttia. Tilastokeskus julkisti tuoreimmat tiedot maanantaina.

Inflaatiolukujen synkkeneminen oli odotettua sen jälkeen, kun ruuan ja öljyn hinnat ovat jatkaneet nousuaan. On selvää, että kuluttajien ostovoima kutistuu tällaisessa hintarallissa. Suuri ongelma on, että hintojen nousu kohdistuu tuotteisiin, jotka ovat kuluttajille erittäin tärkeitä, jopa välttämättömiä kuten ruoka. Ruuan hinta on kallistunut viime kesästä 8,9 prosenttia. Se on paljon.

Valitettavasti tiukat ajat jatkuvat suomalaisilla kuluttajilla. Op-Pohjola-ryhmän pääekonomisti Timo Lindholm arvioi Ylen TV-uutisissa maanantaina, että korkeaan inflaatioon on syytä varautua ainakin tämän vuoden ajan. Uutinen on huono kaikille kuluttajille. Erityisen ikävä se on asuntovelallisille, kun lainojen korot nousevat. Jokaisella on muistissaan EKP:n tuore koronnostopäätös. Keskuspankki pyrkii saamaan inflaation aisoihin korkoaseella.

Inflaation merkittävin perussyy on hinnakas öljy. Valitettavaa on, ettei öljyn hintaan ole odotettavissa muutosta alas. Päinvastoin. Yhdysvaltain epävakaa talous pitää maan valuutan dollarin edelleen alamaissa. Euron kurssi nousi eilen 1,603 dollariin, joka on uusi ennätys. Halpa taala pitää öljyn hinnan korkeana.

Talouden epävakaus sai alkunsa juuri Yhdysvalloista, jossa asuntoluottokriisi on heilutellut sikäläisiä pankkeja. Luottokriisin leviäminen voi kaataa Yhdysvalloissa lähikuukausien aikana jopa 150 pankkia, analyytikot ennustivat maanantaisen The New York Times -lehden mukaan. Maan asuntomarkkinoiden pohja ohitetaan kuitenkin tänä vuonna, arvioi puolestaan Kansallisen kiinteistönvälittäjien liitto NAR tuoreessa ennusteessaan.

Monet indikaattorit luovat uskoa siihen, että taantuman pahin vaihe saataisiin kuriin ensi vuonna. Hallitus pyrkii omissa päätöksissään lievittämään ihmisten ongelmia ja saamaan inflaatiolta terän pois. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) lupasi Turun Sanomien ja Väli-Suomen lehtien haastattelussa tiistaina, että tuloveroihin on tulossa vaalikauden lopulla suurempi kevennys kuin mitä hallitusohjelmaan on kirjoitettu. Nyt kiistellään, milloin kevennysvara käytetään. Vanhasen mukaan kesän aikana on inflaatioriskin takia harkittava tarkkaan, miten veronalennus jaetaan vuosille 2009 ja 2010.

Verokevennys on taitolaji. Tässä tilanteessa se olisi tervetullut. Mutta ei ilman ehtoja. Hallituksen tulisi yhteistyössä elinkeinoelämän ja etenkin kaupan kanssa miettiä aseita, joilla nykyistä hintakehitystä voitaisiin hillitä. Ostovoiman hiipuminen ei ole kenenkään etu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.