Korkohaitari soi leveästi

Keskiviikkona tuli julki Finanssialan keskusliiton tekemä kysely pankinjohtajille. Se paljasti, että kotitalouksien ja yritysten luotonottohalut ovat hiipumassa. Tosin suurimmat pankit kertoivat kulutusluottojen käyvän kaupaksi entiseen malliin.

Kansalaiset alkavat kenties lopultakin varoa velkaantumistaan, vaikka Iltalehden torstaina julkaiseman kyselytutkimuksen mukaan iso osa vielä viime vuonna lamaa pelänneistä on unohtanut pelkonsa.

Pankkien paljastama korkohaitarin aikamoinen leveys kertoo, että matala korkotaso on saattanut ruokkia kulutusta epäterveellä tavalla. Vakuudettomista luotoista ja korttiluotoista joutuu maksamaan jopa kahdeksan prosentin kokonaiskorkoa, vaikka viitekorot ovat ennätyksellisen alhaalla.

Oli kokonaiskorko kolme tai kahdeksan prosenttia, nyt on jokaisen lainanottajan viisasta laatia ikioma stressitesti. Ei korkojen nousun varalta, vaan lainojen maksukyvyn laskun takia. Se kun kohtaa useimpia ensi vuoden alussa.

Arvonlisäveron korotukset iskevät laajalla rintamalla jokaiseen kuluttajaan. Aikaisemmin tänä vuonna on jo arvioitu, että hintojen nousupaineet ovat kovia. Esimerkiksi lihan hinnan uskotaan nousevan tämän vuoden kahdeksan prosentin nousun jälkeenkin ensi vuonna lähes kuusi prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU-armeijaa pidetään hähmäisenä federalistien unelmana – Sotilaallinen yhteistyö on kuin tilkkutäkin ompelemista

Koulureppujen tarina

Tuomio puhdistaa ilmaa Puolustusvoimissa

Sateenkaariväen sanomaa ei voi enää vaientaa

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.