Korona ei ole vienyt intoa matkailla kotimaassa

Kesäkuun alku oli yksi merkkipaalu koronarajoitusten purkamisessa. Asiasta järjestettyyn tiedotustilaisuuteen mennessä hallitus ei hoksannut muuttaa suositustaan, jonka mukaan kotimaan tarpeetonta kotimaanmatkailua oli vältettävä. Muutos tehtiin pikaisesti viime viikolla, kun unohdus huomattiin. Nyt suositus on järkevä: kotimaassa voi matkustaa, kunhan pitää huolta annetuista varotoimista.

Uutta ohjetta voi tarkastella kahdesta näkökulmasta, niin kuin useimpia muitakin koronarajoituksia. Talouden näkökulma on selvä. Matkailu kotimaassa piristää muuten taantuvaa taloutta ja helpottaa hotellien, muiden majoituspalveluita tarjoavien ja ravitsemusliikkeiden ahdinkoa. Ulkomailta Suomeen ei juuri nyt tulla, joten elinkeino on kotimaisten asiakkaiden varassa.

Terveydellinen näkökulma on mutkikkaampi. Vasta muutaman viikon kuluttua tiedämme, pysyykö epidemia kurissa todennäköisesti kasva­vasta matkailusta huolimatta. Valtaosa tartunnoista todennetaan edelleen Uudellamaalla. Ainakin teoriassa on mahdollista, että uusmaalaiset matkailijat levittävät virusta muualle Suomeen. Paras ennalta ehkäisevä lääke eli terve järki on pidettävä matkassa.

Sunnuntaisuomalaisen teettämän kyselyn mukaan suomalaiset aikovat kesällä matkustella asuinmaakuntansa ulkopuolella yhtä paljon kuin ennenkin (Savon Sanomat 2.6.). Se on lohdullinen viesti matkailuyrittäjille.

Kyselyssä kysyttiin aikomuksia matkustaa oman maakunnan ulkopuolelle. Matkailu- ja ravintolayritysten edunvalvoja MaRan kyselyssä tätä ehtoa ei ollut, ja tulos oli odotetun mukainen: yli 70 prosenttia suomalaisista aikoo matkailla kotimaassa vähintään niin kuin ennenkin. Matkailuksi lasketaan sekin, jos kuopiolainen piristää eloaan yöpymällä iisalmelaisessa hotellissa ja syömällä sikäläisissä ravintoloissa.

Kukaan ei vielä tällä hetkellä osaa sanoa, milloin suomalaiset jälleen pääsevät matkustamaan suosittuihin lomakohteisiin maan rajojen ulkopuolelle.

Vaikka halut matkustaa kotimaassa eivät olekaan voimakkaasti kasvaneet, koronaepidemia näkyy selvästi kesämökkimarkkinoilla. Mök-
kien kysyntä on kasvanut viime vuosien aallonpohjasta. Mökkejä ostetaan, mutta myös mökkejä vuokraavilla yrityksillä on ollut kiireinen kevät ja alkukesä. Vapaita viikkoja on enää vaikea löytää ainakaan heinäkuulta.

Lopulliseen kesän matkailusaldoon vaikuttaa kuitenkin myös sää.

Aurinko tunnetusti saa liikkumaan, sade pitää kotosalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kun Rautalampi tonttejaan pierulla myi

Jalkapannat hiertävät hallitustaipaleella

Puolueissa on viimein katsottava peiliin

Sisäisen linnakkeen vangit

Seksilakeja kiristettävä pulmista huolimatta

Politiikassa aika on hyvin suhteellista

Kansalle urheiluhuveja vastuullisesti

Lain ja valvonnan puutteet mahdollistavat riiston

Seitsemäs aalto

Poikkeusolot vaikuttavat kuntavaaleihin asti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.