Korona horjuttaa Kiinan suurvaltapyrkimyksiä

Kiina on edennyt määrätietoisesti pyrkimyksessään olla maailman johtava suurvalta vuonna 2049, jolloin kansantasavalta täyttää sata vuotta. Tielle on kuitenkin ilmaantunut yllättävä vastus, koronavirus, joka haittaa Kiinan taloutta ja voi edetessään pahimmillaan horjuttaa sisäistä vakautta.

Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus julisti tiistaina, että virus on hyvin vakava uhka koko maailmalle. Toistaiseksi Kiinasta alkanut epidemia on kuitenkin onnistuttu rajoittamaan melko tiukasti Kiinaan. Lähes kaikki reilusta 60 000 tapauksesta ja vajaasta 1 400:sta kuolleesta on todettu Kiinassa.

Länsimaisia matkailijoita ja työntekijöitä on kotiutettu riskialueilta sankoin joukoin. Suomessa varaudutaan muun EU:n tavoin kahteen vaihtoehtoon. Ensisijaisesti pyritään katkaisemaan tartuntaketjut tavoittamalla altistuneet ja ohjaamalla heidät tarvittaessa hoitoon ja karanteeniin. Terveydenhuoltojärjestelmä on kuitenkin varautunut myös siihen, että epidemia leviää jollain aikavälillä Suomessakin ja sairastuneita joudutaan hoitamaan laajasti.

Jatkossakin on olennaista, miten hyvin Kiinan eristäminen pitää. Se on synkkä näkymä suurvallan kannalta. Jo nyt eri puolilla maailmaa koetut vaikutukset muistuttavat, miten kauas ja syvälle Kiinan lonkerot ylettyvät, mutta myös sen, että lonkerot katkeavat tarvittaessa nopeastikin.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde varoitti viime viikolla, että koronavirus on kauppasotien ja geopoliittisten konfliktien tasoinen globaali riskitekijä. Se vaarantaa talousnäkymiä kaikkialla mutta ennen kaikkea Kiinassa.

Esimerkiksi Finnair ilmoitti torstaina yt-neuvotteluista kaukolentojen peruuntumisen vuoksi. Koronavirus iskee ankarasti yhtiön Aasian-strategian ytimeen. Eniten kärsii kuitenkin Kiina, johon kohdistuvat kaikkien ulkomaisten lentoyhtiöiden vastaavat toimet.

Muun maailman ihmisille ei koidu myöskään peruuttamatonta vahinkoa esimerkiksi siitä, että viruksen takia kiinalaisten postipakettien pakkaaminen yskii pahasti (Yle 12.2.). Kiinalle kuluttajatuotteiden viennin tyrehtyminen olisi yksi taloudellinen takaisku lisää.

Koronaviruksesta tiedottaminen on osoittanut kommunistisen keskusjohtoisuuden perimmäisen haavoittuvuuden, kansalaisvapauksien puutteen. Muulla maailmalla on syytä epäillä, että Kiina kaunistelee totuutta viruksesta kuten muistakin sisäisistä asioistaan. Kuitenkin jopa Kiinan ankarasti sensuroidussa sosiaalisessa mediassa on havaittu harvinaista kuohuntaa. Aina tähän asti toisinajattelijat on tukahdutettu tarvittaessa kovin ottein, mutta viruksen kaikkien seurausten hallinta on keskusvallallekin haastavaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Poikkeustila tai uusi normaali

Vastuu kriisin hoidosta kuuluu hallitukselle

Soppaa, saippuaa ja sielunhoitoa

Alkoholiongelma uhkaa eristyksissä

Kuntatalous kohtaa kriisin valmiiksi heikkona

Mökkeily on uhkaja mahdollisuus

Konkurssi-tsunami on estettävä

Tärkeä viesti puhelinvastaajassa

Syntyvyyden kasvu luo pilkahduksen toivoa

Hallituksella on kansan tuki

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.