Korona muuttaa työelämän käytäntöjä

Etätyö yleistyi nopeasti kevättalvella, kun työpaikoilla reagoitiin koronavirustartuntoihin. Kodeista on palattu toimistoille vähitellen, mutta työntekijöitä työskentelee yhä selvästi enemmän etänä kuin ennen maaliskuun puoliväliä.

Suomi ei ole ollut etätyökulttuurin luvattu maa. Muutos tuli poikkeusolojen seurauksena lähes yhdessä yössä. Saatuja kokemuksia analysoidaan syvällisemmin työpaikoilla myöhemmin, mutta oletettavaa on, että etätöissä on väkeä aiempaa enemmän. Kokonaan eri asia sitten on, kuinka yleistä siitä tulee.

Tärkeää on luonnollisesti työn tuottavuus ja sujuminen sekä työhyvinvointi. Jotkut saattavat kotioloissa paneutua liikaakin työhönsä, mutta siiloutuvatko toimenkuvat, eikä työpaikoille ominaista ajatustenvaihtoa pääse syntymään? Niin vain on, että esimerkiksi kokousohjelmilla ei voida lähimainkaan korvata työpaikoilla pidettäviä tapaamisia.

Samoin muun sosiaalisen kanssakäymisen vähenemistä ei voi ohittaa olankohautuksella. Se saattaa vaikuttaa heikentävästi työhyvinvointiin.

Oma kysymyksensä on, millaisia toimitiloja tarvitaan, jos etätyö yleistyy oleellisesti. Neliöiden tarve luonnollisesti vähenisi.

Etätyötä on pidettävä normaalina työyhteisön ja -elämän kehittämisenä. Itseisarvo etänä työskentely ei ole. Sen mielekkyyttä, sopivuutta ja laajuutta on arvioitava yrityskohtaisesti. Pelisääntöjen on oltava kaikille läpinäkyviä, tasapuolisia ja perusteltuja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vain hyvien ominaisuuksien haluaisi periytyvän, mutta se ei mene niin

Helppoja keinoja tulisi käyttää ennen vaikeita

Vakoojia ja populaarikulttuuria

Räjähdyksestä katastrofi kovaonniselle Libanonille

Uimareilla kelpo oltavat Kuopiossa

Päivän päähän näkee hämärästi

Koulujen määrä tuskin puolittuu loputtomiin

Rahalla saa ja hevosella pääsee

KPY:n uudet linjaukset ovat välttämättömiä

Valmistajatkin odottavat maskisuositusta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.