Korotuskierre jatkuu

Bussi- ja junalippujen hinnat ovat nousseet viime vuosina voimakkaasti (Savon Sanomat 8.5.). Lehden tekemästä tutkimuksesta selviää, että junaliput ovat kallistuneet vuoden 2005 lopusta 16,5 prosenttia ja bussiliput peräti 27 prosenttia. Bussifirmat eivät lupaa asiakkaille pudotusta lippujen hintoihin, vaikka polttoaine halpenisi nykyisestään.

Matkustamisen halpenemista on turha odottaa, sillä raakaöljyn hinta lähti suvantovaiheen jälleen nousuun perjantaina. Taustalla oli tuore USA:n työllisyystilasto. Se kertoi maatalouden ulkopuolisten työpaikkojen määrän kasvaneen odotettua enemmän huhtikuussa. Markkinoilla ennakoitiin heti öljyn kysynnän kasvavan maailman suurimmassa kansantaloudessa.

Öljyn hintaan vaikuttavat monet muutkin tekijät kuin USA:n talouden muutokset. Suomessa polttoaineen hinta on noussut perinteisesti "kotikutoisin" konstein keskikesään mennessä. 95E-bensiinin hinta on nyt monin paikoin yli 1,60 euroa. Asiantuntijat arvioivat, että kesällä 1,70 euron raja puhkaistaan yleisesti. Sen jälkeen jännitetään, milloin hinta kipuaa kahteen euroon. Viimeistään siinä vaiheessa moni valitsee auton sijaan julkisen liikenteen tai omat jalat.

Monet ihmiset karsivat ensin - jos kykenevät - omalla autolla ajoa. Rajut hinnankorotukset edistävät polkupyöräilyn ja kävelemisen lisääntymistä kodin ja työpaikan välillä. Suuntaus on hyvä ja terveellinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Joulujuhla ja kevätjuhla kuuluvat kouluun

Muuan tarina

Julkisuus, tuo ikävä kiusanhenki

Perusoikeuksien rajoja on joskus hyödyllistä mitata

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.