Korotuskierre jatkuu

Bussi- ja junalippujen hinnat ovat nousseet viime vuosina voimakkaasti (Savon Sanomat 8.5.). Lehden tekemästä tutkimuksesta selviää, että junaliput ovat kallistuneet vuoden 2005 lopusta 16,5 prosenttia ja bussiliput peräti 27 prosenttia. Bussifirmat eivät lupaa asiakkaille pudotusta lippujen hintoihin, vaikka polttoaine halpenisi nykyisestään.

Matkustamisen halpenemista on turha odottaa, sillä raakaöljyn hinta lähti suvantovaiheen jälleen nousuun perjantaina. Taustalla oli tuore USA:n työllisyystilasto. Se kertoi maatalouden ulkopuolisten työpaikkojen määrän kasvaneen odotettua enemmän huhtikuussa. Markkinoilla ennakoitiin heti öljyn kysynnän kasvavan maailman suurimmassa kansantaloudessa.

Öljyn hintaan vaikuttavat monet muutkin tekijät kuin USA:n talouden muutokset. Suomessa polttoaineen hinta on noussut perinteisesti "kotikutoisin" konstein keskikesään mennessä. 95E-bensiinin hinta on nyt monin paikoin yli 1,60 euroa. Asiantuntijat arvioivat, että kesällä 1,70 euron raja puhkaistaan yleisesti. Sen jälkeen jännitetään, milloin hinta kipuaa kahteen euroon. Viimeistään siinä vaiheessa moni valitsee auton sijaan julkisen liikenteen tai omat jalat.

Monet ihmiset karsivat ensin - jos kykenevät - omalla autolla ajoa. Rajut hinnankorotukset edistävät polkupyöräilyn ja kävelemisen lisääntymistä kodin ja työpaikan välillä. Suuntaus on hyvä ja terveellinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU-armeijaa pidetään hähmäisenä federalistien unelmana – Sotilaallinen yhteistyö on kuin tilkkutäkin ompelemista

Koulureppujen tarina

Tuomio puhdistaa ilmaa Puolustusvoimissa

Sateenkaariväen sanomaa ei voi enää vaientaa

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.