Korotusta jatkettava

Alkoholiveron reipas alentaminen on ollut viime vuosien tuhoisimpia päätöksiä. Sen seuraukset ovat nyt nähtävissä, ja ennakoitavissa ne olivat jo päätöstä tehtäessä. Monien asiantuntijoiden varoituksista huolimatta alkoholijuomien hintojen alentamiselle ei nähty vaihtoehtoa.

Nyt on lusikka otettu niin sanotusti kauniisti käteen. Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) toteaa, että alkoholin hintoja on nostettava edelleen ja kautta linjan (Maaseudun tulevaisuus 13.2.). Aiemmin Brax on ollut vain väkevien juomien veron korotuksen kannalla.

Braxin mukaan hallituksessa harkitaan alkoholiveron lisäkorotuksia, mahdollisesti jo seuraavan budjettiriihen yhteydessä. Eniten Brax kantaa huolta nuorten juomisesta, jota pienempikin hinnankorotus saattaisi hillitä.

Alkoholin keskikulutus pomppasi henkeä kohti laskettuna yli kymmenen litran vuoden 2004 veronalennuksen myötä. Alkoholijuomien nauttiminen aterioilla on lisääntynyt ja viikonloppuhumalat otetaan vähintään entiseen malliin. Alkoholi on yleisin työikäisten kuoleman syy ja maksasairaustilastot ovat punaisella. Viina on lähes aina mukana väkivaltarikoksissa.

Alkoholin haitoista kärsivät lapset ja nuoret, jotka eivät voi valita kasvuympäristöään. Alkoholin hinta on pitkälti myös lastensuojelullinen kysymys.

Valistuksesta ei ole puutetta, mutta saavuttaako se oikeat kohderyhmät? Tuskin. Kulutuksen nousuja ja laskuja säätelee varmimmin kaksi asiaa: hinta ja saatavuus.

Janoisen tarvitsee todella harvoin kärvistellä saatavuusongelmien kanssa ja saatavuuteen on vaikea puuttua. Aseeksi jää ainoastaan hinta. Tätä asetta on nyt käytettävä reippaasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Kolmen lapsen politiikkaan

Kusti ei voi polkea paikallaan

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.