Kotiäitiys arvossaan

Vaikka työmarkkinat ovat jo pitkään vetäneet hyvin, kodin ja lasten hoito pitävät suuren joukon äitejä kotosalla. Yle Uutisten mukaan alle kouluikäiset suomalaislapset ovat vähemmän päivähoidossa kuin lapset muissa Pohjoismaissa tai muualla Euroopassa.

Alle kouluikäisistä lapsista päivähoidossa on noin puolet ja alle kolmevuotiaista vajaa neljännes. Muissa Pohjoismaissa 70-80 prosenttia alle kouluikäisistä lapsista on päivähoidossa.

Käänne on tapahtunut 1990-luvun laman myötä, jolloin työttömyys nousi ennätyslukuihin. Ennen lamaa 1980-luvulla suomalaiset olivat Pohjoismaiden kärjessä päivähoidon käytössä.

Erikoistutkija Anita Haataja Kelasta toteaa, että laman jälkeen Suomessa on palattu 1950-luvun kotiäiti-ihanteisiin, joiden mukaan pikkulapset kasvatetaan kotona. Kotiäitiyttä arvostavat äidit ovat ilmeisesti kuulleet lapsen kehityksen asiantuntijoiden viestin rauhallisen lapsuuden puolesta. Kenties vaurauden kasvaessa on enenevästi perheitä, joissa tullaan toimeen yhden puolison palkalla, ainakin tilapäisesti.

Lasten hoitaminen luontuu myös isille, jos perheessä katsotaan sen olevan sopivampi järjestely. Joka tapauksessa pienten lasten hoitaminen ja kasvattaminen omassa kodissa on tärkeää työtä, jota tosin yhteiskunta arvostaa edelleen turhan kitsaasti.

Päiväkodeista on pitkään tullut viestejä, että hoitoon tuodaan yhä pienempiä lapsia, jopa alle vuoden ikäisiä. Luonnollisesti kotiäitiyteen tai -isyyteen ei aina ole eri syistä mahdollisuuksia, ja sen vuoksi laadukas päivähoito on välttämättömyys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vanha auto on tarkan talouden perusta

Perämeren lohia tappava outo tauti huolestuttaa

Turvakudelmaa on joskus vaikea hahmottaa

Sitä saa, mitä tilaa

Savolaista small talkia

Lihan alkuperämaatietoa ei oikeasti tarvitse aina kertoa

Talouskehitystä on seurattava herkeämättä

Kuningas kävi vaatimattomassa studiossa, eikä musiikki ollut enää entisellään – silti Wiskari möyrii matona korvassa

Puoli Suomea liikkeellä

Kaivoslakia sopii muuttaa, mutta harkiten

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.