Kotiäitiys arvossaan

Vaikka työmarkkinat ovat jo pitkään vetäneet hyvin, kodin ja lasten hoito pitävät suuren joukon äitejä kotosalla. Yle Uutisten mukaan alle kouluikäiset suomalaislapset ovat vähemmän päivähoidossa kuin lapset muissa Pohjoismaissa tai muualla Euroopassa.

Alle kouluikäisistä lapsista päivähoidossa on noin puolet ja alle kolmevuotiaista vajaa neljännes. Muissa Pohjoismaissa 70-80 prosenttia alle kouluikäisistä lapsista on päivähoidossa.

Käänne on tapahtunut 1990-luvun laman myötä, jolloin työttömyys nousi ennätyslukuihin. Ennen lamaa 1980-luvulla suomalaiset olivat Pohjoismaiden kärjessä päivähoidon käytössä.

Erikoistutkija Anita Haataja Kelasta toteaa, että laman jälkeen Suomessa on palattu 1950-luvun kotiäiti-ihanteisiin, joiden mukaan pikkulapset kasvatetaan kotona. Kotiäitiyttä arvostavat äidit ovat ilmeisesti kuulleet lapsen kehityksen asiantuntijoiden viestin rauhallisen lapsuuden puolesta. Kenties vaurauden kasvaessa on enenevästi perheitä, joissa tullaan toimeen yhden puolison palkalla, ainakin tilapäisesti.

Lasten hoitaminen luontuu myös isille, jos perheessä katsotaan sen olevan sopivampi järjestely. Joka tapauksessa pienten lasten hoitaminen ja kasvattaminen omassa kodissa on tärkeää työtä, jota tosin yhteiskunta arvostaa edelleen turhan kitsaasti.

Päiväkodeista on pitkään tullut viestejä, että hoitoon tuodaan yhä pienempiä lapsia, jopa alle vuoden ikäisiä. Luonnollisesti kotiäitiyteen tai -isyyteen ei aina ole eri syistä mahdollisuuksia, ja sen vuoksi laadukas päivähoito on välttämättömyys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Halpa pesukone ei ollutkaan halpa

Yksilökeskeisyys luomyös yksinäisyyttä

Aika ei ollutvielä kypsä hyönteisruualle

Mitä olikaan musta hiili?

Maanantaina on hyvät mahdollisuudet tuhlata veronkorotukset

Työehtojen sovittelu on entistä vaikeampaa

Naton haasteena muuttaa määrärahat laaduksi

Lyhyt kaava

Luottamus on kivijalka

Tullin ansiosta netistä tuli turvaton huumekauppiaille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.