Kotikasvatus ontuu

Roskaamisen aiheuttamat kulut ovat kasvaneet. Kuopion kaupungin apulaiskaupunginpuutarhuri Hannele Kauppinen laskee, että roskien keräämisestä koituu kaupungille vuosittain noin puolen miljoonan euron menot (Savon Sanomat 9.5.).

Puhtaanapidon ammattilaiset sanovat, että roskaamisen törkeys on lisääntynyt. Luontoon heitetään käytettyjä huonekaluja, akkuja ja jäteöljyt jätetään lojumaan yleiselle paikalle. Veronmaksajat maksavat kustannukset.

Roskaamisen juuret ovat hyvin usein kotona. Jos vanhemmat näyttävät lapsilleen esimerkkiä viskomalla paperit, tölkit ja muut roskat luontoon, jälkikasvu tekee samoin.

Siisteyden painottaminen kotikasvatuksessa on vähentynyt. Isän ja äidin olisi neuvottava lapsiaan suojelemaan luontoa.

Roskaamisilmiöön tulisi puuttua jämäkämmin myös yhteiskunnan taholta. Maailmalla on valtioita, joissa roskien heittämisestä seuraa tuntuva sakko. Ainakin törkeimmissä tapauksissa roskaaja pitää saada vastuuseen teoistaan myös Suomessa.

Verovaroja voidaan säästää myös järjestämällä samantyyppisiä siivoustalkoita kuin taloyhtiöissä. Niihin voisivat osallistua esimerkiksi yhdistykset ja opiskelijajärjestöt. Kaupunginosa- ja kyläyhdistykset voisivat toimia organisaattoreina.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.