Kotikasvatus ontuu

Roskaamisen aiheuttamat kulut ovat kasvaneet. Kuopion kaupungin apulaiskaupunginpuutarhuri Hannele Kauppinen laskee, että roskien keräämisestä koituu kaupungille vuosittain noin puolen miljoonan euron menot (Savon Sanomat 9.5.).

Puhtaanapidon ammattilaiset sanovat, että roskaamisen törkeys on lisääntynyt. Luontoon heitetään käytettyjä huonekaluja, akkuja ja jäteöljyt jätetään lojumaan yleiselle paikalle. Veronmaksajat maksavat kustannukset.

Roskaamisen juuret ovat hyvin usein kotona. Jos vanhemmat näyttävät lapsilleen esimerkkiä viskomalla paperit, tölkit ja muut roskat luontoon, jälkikasvu tekee samoin.

Siisteyden painottaminen kotikasvatuksessa on vähentynyt. Isän ja äidin olisi neuvottava lapsiaan suojelemaan luontoa.

Roskaamisilmiöön tulisi puuttua jämäkämmin myös yhteiskunnan taholta. Maailmalla on valtioita, joissa roskien heittämisestä seuraa tuntuva sakko. Ainakin törkeimmissä tapauksissa roskaaja pitää saada vastuuseen teoistaan myös Suomessa.

Verovaroja voidaan säästää myös järjestämällä samantyyppisiä siivoustalkoita kuin taloyhtiöissä. Niihin voisivat osallistua esimerkiksi yhdistykset ja opiskelijajärjestöt. Kaupunginosa- ja kyläyhdistykset voisivat toimia organisaattoreina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.