Kotimainen polttoaine on hyvä ratkaisu

Iisalmelaisen Olvin siirtyminen lämmöntuotannossaan biopolttoaineiden käyttöön oli hieno uutinen (Savon Sanomat 1.3.). Lämpölaitos polttaa Kaskihakkeen toimittamaa rankahaketta sekä sahanpuru- ja kuoriseosta, jota tulee Iisalmen Sahoilta. Uudet biopolttoaineet korvaavat raskaan polttoöljyn.

Toisin sanoen uusiutuva polttoaine syrjäyttää uusiutumattoman. Nykyaikaisen savukaasupesuriteknologian ansiosta lämpölaitoksen piipusta tulee hiilidioksidia ja vesihöyryä.

Aikaisemmin myös esimerkiksi Valion Lapinlahden laitokset ovat siirtyneet biopolttoaineilla tuotetun höyryn käyttöön. Polttoainevalintoja puoltaa myös kotimaisuusnäkökulma. Öljyt tuodaan aina ulkomailta.

Kotimaisuus ei ole valttia joka paikassa. Esimerkiksi Vantaan Energian suunnitelmat vaihtaa Martinlaakson voimalan vanha öljykattila metsähakkeella, sahanpuruilla ja vaneriteollisuuden hukkapaloilla käyväksi on saanut erityisesti helsinkiläiset ympäristöaktivistit pillastumaan. He katsovat, että tukipolttoaineeksi suunniteltu turve on kivihiiltäkin pahempi saastuttaja. He eivät pane painoa sille, että turve on kotimainen polttoaine toisin kuin kivihiili ja öljy. Ilmastonmuutoksen edelläkävijäksi julistautuneessa Helsingissä kaukolämpöä tuotetaan eniten kivihiilellä.

Martinlaakson uuden voimalan hiilidioksidipäästöt pienenisivät reilun kolmanneksen samoin kuin fossiilisten polttoaineiden käyttö. Turve tehostaa biopolttoaineiden palamista. Lisäksi helpon varastoitavuutensa ansiosta turve on toimitusvarma polttoaine. Kotimaisuudestaan huolimatta turve lienee viisainta rajata tukipolttoaineeksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.