Kotisirkat ja jauhomadot ovat vielä luksusruokaa

Leipomojätti Fazer toi kuluneella viikolla markkinoille leivän, jonka raaka-aineena käytetään hyönteisiä. Kotisirkkaleipää voi ostaa joistakin pääkaupunkiseudun marketleipomoista. Leipiin jauhoina leivottavat sirkat tulevat Hollannista, sillä kotimaista raaka-ainetta on vasta niukasti tarjolla.

Kotisirkkaleipä on merkki uudesta hyönteisruokainnostuksesta. Pienemmiltä valmistajilta tulee pian myyntiin rapeaa sirkkamysliä, sirkkanäkkäriä ja suklaalla päällystettyjä kotisirkkoja. Myös jauhomadoista kehitellään kaupallisia tuotteita.

Hyönteisruokatuotteiden tie markkinoille avautui syksyllä, kun maa- ja metsätalousministeriö hyväksyi kasvatettujen hyönteisten käytön elintarvikkeena.

Suomessa sirkka- ja matoruoka ovat uusia asioita. Monissa muissa kulttuureissa hyönteisten syömiseen on sen sijaan pitkät perinteet.

Tällä hetkellä uskotaan, että hyönteiset voisivat tuoda yhden osaratkaisun maailmanlaajuisen proteiinituotannon järjestämiseen. Ne elävät vähällä vedellä ja ravinnolla, mutta ovat itse hyvin ravitsevia.

Kuten kaikki kotieläintalous, myös hyönteisten kasvatus edellyttää ammattitaitoa ja huolellisuutta. Alkuun pääsee kuitenkin ilman suuria investointeja. Suomalaisella maaseudulla, missä tyhjiä tuotantotiloja on runsaasti valmiina, kasvattamoista voisi kehittyä yksi varteenotettava yritys- ja työllistymisvaihtoehto.

Jos hyönteisistä halutaan massaelintarvike, niiden tuotannon on kasvettava ja hinnan tultava alas. Toistaiseksi sirkat ja madot ovat vasta ympäristötietoisten ja maksukykyisten edelläkävijöiden luksusruokaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Kolmen lapsen politiikkaan

Kusti ei voi polkea paikallaan

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.