Kotitalouksille on tulossa iso lasku

Sähkönkulutus on noussut kovien pakkasten myötä jälleen huippulukemiin. Suurin osa maasta kärvistelee tulipalopakkasen kourissa, ja kantaverkkoa ylläpitävän Fingridin mittarit paljastivat sähköä hurahtaneen viikon alussa kovimmillaan noin 14 200 megawattia tunnissa.

Eikä tässä kaikki, sillä sääennuste on luvannut edelleen kylmenevää. Fingridin ennuste lupaa kulutuksen huipuksi lähes 14 500 megawattia tunnissa lähimmän vuorokauden aikana. Kotimainen sähköntuotanto jää samaan aikaan noin 12 000 megawattiin eli pyöreästi neljänneksen alle sen, mitä tarvitaan.

Suomella onkin edessään hyytävät hetket monessa mielessä, jos pakkaskausi jatkuu. Energian hinta on verotuksen korotuksen myötä kallistunut. Toisaalta Suomi elää toistaiseksi voimakkaasti tuontisähkön varassa.

Ilman pohjoismaisten naapureitten ja Venäjän apua olisimme olleet pahassa pulassa ja henkisesti todellisen arktisen hysterian vallassa. Olkiluodon uusimman ydinvoimalainvestoinnin hyödyt konkretisoituvat vasta muutaman vuoden kuluttua.

Sähkön käyttö kasvoi viime vuonna lähes kahdeksan prosenttia. Teollisuuden sähkön käyttö kasvoi viime vuonna yli 10 prosenttia ilmenee Energiateollisuus ry:n Energiavuosi 2010 -tiedoista. Suuret kasvuprosentit johtuvat osittain vuoden 2009 alhaisesta lähtötasosta ja viime vuoden kylmistä säistä.

Jo viime kesänä useat säätieteilijät ennustivat täksi talveksi ennätyksellisen kovia pakkasia. Tätä näkemystä tukee Energiateollisuuden arviot, joiden mukaan tämän talven kulutushuippu saattaa nousta jopa 15 000 megawattiin. Viime talven kulutushuippu 14 588 megawattia mitattiin tammikuun loppupuolella. Jos ennusteet toteutuvat, suomalaisille on tulossa iso lasku.

Suurimmat muutokset sähkön hankintaan aiheutti viime vuonna pitkäaikaiset pakkaset sekä Pohjoismaiden jo vuonna 2009 alkaneen huonon vesitilanteen jatkuminen. Tilanteeseen vaikutti myös Ruotsin ydinvoimalaitosten pitkät seisokit.

Viime talvena kovien pakkasten aikaan pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla oli korkeita hintapiikkejä, kun sähkön tuotantokapasiteetissa oli niukkuutta ja sen käytettävyydessä ongelmia. Tilanne ei liene oleellisesti parempi tänä talvena.

Lisäksi markkinat reagoivat syntyneeseen tilanteeseen hitaasti. Tilanne saattaa vaikeutua tulevina vuosina talouden elpyessä ja sähkönkäytön kasvaessa, kunnes uusia investointeja saadaan käyttöön. Suomi käytti sähköä viime vuonna 87,5 miljardia kilowattituntia, kasvu vuoteen 2009 oli 7,6 prosenttia. Määrällisesti kasvu on suurin vuosilisäys kautta aikojen.

Suomalaisten ainoa lohtu on, että kevät on pian ovella, ja kovat pakkaset hellittävät. Laskua on kuitenkin ehtinyt kertyä jo niin paljon, että monessa kotitaloudessa energialaskut aiheuttavat tarkennuksia budjettiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Slovenia on pieni suuri maa

Unelma Kuopion Rivierasta etenee Itkonniemellä

Iskut kiirehtivät irtautumista fossiilisista polttoaineista

Uskon ja tieteiden maailmat

Jippii, muovia! – eli näin havaitsin kierrättämisessä piilevän maalaisjärjen

Martat ovat sivistäneet jo 120 vuotta

Sitran hallintoneuvosto visaisen valinnan edessä

Tietokoneen naispioneerit

Internetin flunssa

Työllisyystoimet mittaavat hallituksen onnistumista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.