Kotityöt yhteispelillä

Suomalaisten ajankäyttötutkimuksen mukaan naisten osuus kotitöihin käytetystä ajasta on vähentynyt tasaisesti kolmen vuosikymmenen aikana. Naisten kotityöaika on vähentynyt 1970-luvun lopulta keskimäärin vartin verran, kun taas miehillä kotityöt ovat lisääntyneet reilut parikymmentä minuuttia. Asiasta kertoi Tilastokeskus torstaina.

Tutkimuksessa vahvistuu pitkään vallalla ollut suunta, että "naisten töiden" ja "miesten töiden" raja on hämärtynyt. Miehet osallistuvat yhä enemmän lastenhoitoon, ruuanlaittoon, pyykinpesuun ja kodin siivoukseen. Toisaalta naiset tarttuvat entistä herkemmin esimerkiksi erilaisiin huolto- ja remonttitöihin. Merkittävää on, että monessa perheessä esimerkiksi ruoka valmistetaan yhdessä.

Muutoksen taustalla on muun muassa kotikasvatus. Monissa perheissä vanhemmat opettavat lapsilleen monipuolisesti kotitöitä. Hyvä näin. Perusasioiden opetteleminen kantapään kautta on vaikeaa myöhemmässä elämässä. Uusavuttomuudesta eroon pääseminen on hyvin työlästä.

Eilen julkaistun tutkimuksen mukaan äidit käyttävät lastenhoitoon edelleen selvästi enemmän aikaa kuin isät, mutta molemmat hoitavat lapsia enemmän kuin 10 vuotta sitten. Vanhempien työssäkäynnillä on paljon merkitystä. Oleellista on kuitenkin vanhempien yhteinen tahto hoitaa ja kasvattaa lasta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Savolainen hulluus luo elämää

Ruokaturvallisuus säilyy vain jatkuvalla työllä

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.