Kotona hoitamista tulisi kannustaa

Kasvatustieteiden tohtori Erja Rusanen arvostelee pikkulasten hoitojärjestelmää Suomessa. Hänen mielestään alle kolmevuotiaita lapsia ei pitäisi viedä päiväkotiin ollenkaan (Helsingin Sanomat 16.10.). Rusanen esittelee ajatuksiaan lastenkasvatuksesta juuri julkaistussa kirjassaan "Hoiva, kiintymys ja lasten kehitys". Ne pohjaavat brittiläisen psykoanalyytikon ja psykiatrin John Bowlyn kehittämään kiintymyssuhdeteoriaan.

Rusanen hämmästelee, kun ihmiset laittavat kaksivuotiaan lapsensa päiväkotiin siksi, että hän kehittyisi sosiaalisesti. Hänestä perustelu ontuu pahasti. Rusasen mielestä lapsi voi jopa vahingoittua päiväkodissa. Ero ensisijaisesta hoivaajasta - eli yleensä äidistä - voi aiheuttaa lapsessa ahdistusta ja hylkäämisen tunteita. Jos ne jatkuvat pitkään, lapsesta voi tulla sosiaalisesti kykenemätön ja ahdistunut aikuinen.

Rusasen näkemykset herättävät varmasti paljon keskustelua kodeissa ja lasten hoidon ammattilaisten piirissä. Rusanen on oikeassa muun muassa siinä, että lasten ero vanhemmistaan on asia, jota ei riittävästi osata ottaa huomioon päivähoidossa. Pienokainen voi kokea ikävää ja pelkoa siitä, huolehditaanko hänestä.

Päiväkodin hoitajat eivät isoissa ryhmissä ehdi tai kykene antamaan hellyyttä ja huolenpitoa siinä määrin kuin pitäisi. Jokainen lapsi on erilainen, niin myös hänen tarpeensa. Myös jokainen päiväkodin ammattilainen on erilainen, niin myös hänen ammattitaitonsa.

Alle kolmivuotiaiden lasten sosiaalinen kehittyminen isoissa ryhmissä on herkkä keskustelunaihe. Yksi koulukunta katsoo, että lapselle tekee hyvää liittyä muiden ikäistensä joukkoon varhaisessa vaiheessa. Toinen koulukunta näkee, että lapsen kehityksen kannalta on tärkeää, että hän on lähellä vanhempiaan kolmeen ikävuoteen.

Rusanen heittää julkiseen keskusteluun myös ajatuksen, että lapsilla olisi päiväkodeissa omahoitajat aina viisivuotiaiksi asti. Ihanteellista olisi, että lapsella oli mahdollisuus tutustua hoitajaansa mahdollisimman hyvin, jopa valita hänet. Ajatus on kaunis, mutta nykyisessä taloudellisessa tilanteessa toteuttamismallina hyvin teoreettinen.

Jotta vanhemmat voisivat halutessaan hoitaa lapsia esimerkiksi kolmevuotiaaksi, yhteiskunnan tulisi kehittää uusia tukimekanismeja. Useimmilla perheillä ei ole taloudellisia mahdollisuuksia siihen, että äiti tai isä on kotona, kunnes lapsi täyttää kolme vuotta. Useimmat äidit ajattelevat myös työuraansa. Kolme vuotta pois työelämästä saattaa tuntua monista liian pitkältä.

Rusasen mielestä äitien pitäisi vaatia, että yhteiskunta tukisi lasten varhaisvuosien kotihoitoa paremmin taloudellisesti. Kotiäitien työn pitäisi kerryttää myös eläkettä. Tämä on kelpo ajatus. Toivottavasti poliitikot myös asialle herkistyvät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.