Kouluhedelmäjärjestelmään!

EU:lla on ratkaistavanaan jättimäisiä ongelmia. Joskus tuntuu kuitenkin siltä, että sillä on puhtia tarttua sellaiseenkin, mikä ei ole ratkaistavissa säännöksillä.

EU on päättänyt terveellisiä elämäntapoja edistävästä kouluhedelmäjärjestelmästä, jonka vuosibudjetti on 90 miljoonaa euroa, Suomen osuus on 900 000 euroa.

Siinä unioni on oikeassa, että lasten ja nuorten lihavuuden lisääntymiseen on puututtava. Unionimaissa arvioidaan olevan 22 miljoonaa lihavaa lasta, heistä viisi miljoonaa jo vaikeasti ylipainoisia.

Lapsuuden ylipainosta seuraa riski sairastua myöhemmin diabetekseen. Sillä puolestaan on koko joukko vakavia liitännäissairauksia.

Lapsille on tarkoitus jakaa hedelmiä, marjoja ja vihanneksia välipaloiksi. Suomessa on yli puoli miljoonaa peruskoululaista ja kouluhedelmäjärjestelmän piiriin tulisivat mahdollisesti myös päiväkotilapset. Kysymys ei siis ole aivan pienestä operaatiosta.

Maa- ja metsätalousministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö ja opetusministeriö järjestivät alkuvuodesta avoimen kuulemistilaisuuden, jossa toivottiin käytännön esityksiä kustannustehokkaista tavoista EU:n säädösten mukaisen kouluhedelmäjärjestelmän toteuttamiseksi Suomessa.

Vieläkään niitä ei ole ja etsintä on käynnissä. Toimeen päästään aikaisintaan syksyllä 2010.

Uskoakseni jokaisessa suomalaiskodissa tiedetään, että marjat, hedelmät ja vihannekset kuuluvat terveelliseen ruokavalioon. Jos vaivautuu katselemaan ympärilleen, kauppojen hedelmä- ja vihannesosastoilta löytyy aina edullisia vaihtoehtoja. Ylipainon aiheuttajat tulevat paljon kalliimmiksi.

Toki EU.n välipalat ovat tervetullut lisä, mutta vaivannäkö saattaa jäädä hyvinkin kosmeettiseksi ja kestävä hyöty vähäiseksi.

Ne lapset, jotka ovat tottuneet syömään terveellisesti, popsivat unionin välipalat hyvällä ruokahalulla, mutta entä lapset, jotka ovat tottuneet aivan toisenlaisiin välipaloihin?

Luulenpa, että lasten ja nuorten ruokailutottumukset eivät muutu kouluhedelmäjärjestelmän kaltaisilla säädöksillä.

Meidän ilmastossamme menestyvät hyvin suhteellisen harvat hedelmäpuut. Vain omenoiden kotimainen tarjonta on runsasta - ja kallista. Sen sijaan herkullisia marjoja on paljon ja metsissä vieläpä ilmaiseksi. Niiden käytössä on tehostamisen varaa, vaikka satokausi on lyhyt.

Kotimaisten vihannesten valikoima on laajentunut kiitettävästi. Suosituinta vihannesta, tomaattia on tarjolla jokseenkin ympäri vuoden.

Tomaatteja myös tuodaan monista maista, erityisesti Espanjasta, jonka valtavat kasvihuoneviljelmät ovat saaneet kyseenalaista huomiota. Siirtotyöläiset raatavat niissä nälkäpalkoilla, ja ehkä juuri sen vuoksi näiden tomaattien hinta on siedettävä. Kotimaiset ovat talviaikaan kohtuuttoman kalliita.

Ensi viikolla vietetään Kotimaiset kasvikset ry:n tomaattiviikkoa. Kotimaisten tomaattien huippusesonki on alkamassa ja jatkuu syyskuulle asti.

Mahdollisista vastaväitteitä huolimatta totean, että tomaatin aitoa makua tavoittaa harvoin. Makeat, tuoksuvat ja tiivislihaiset tomaatit kreikkalaisessa salaatissa Välimeren maiden ravintoloissa saavat veden kielelle. Luulen näiden herkkujen olevan peräisin pieniltä puutarhatilkuilta, joilla tomaatit saavat kasvaa Luojan auringossa luomulannalla.

Makupuutteistaan huolimatta tomaatti on sekä terveys- että laihdutusruokaa. Sen punainen väri tulee lykopeenista, jolla on monia sairauksia ehkäiseviä vaikutuksia. Lykopeeni säilyy ruuan valmistuksessa ja käsittelyprosesseissa aina ketsuppiin asti.

Jokainen suomalainen syö keskimäärin kolme tomaattia viikossa. Se ei ole paljon. Maku ratkaisee, eivät EU:n säännökset. Lasten ja nuorten lihavuuteen on puututtava, mutta voisiko sen tehdä puuttumalla "lihavuustuotteiden" markkinointiin?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.