Koulujen alku haastaa taas aikuisia olemaan aikuisia

Nyt kun koulutyö on jo joissakin kouluissa alkanut tai alkaa viimeistään ensi viikolla, on hyvä jokaisen aikuisen pysähtyä miettimään aikuisuutta ja mitä se omalla kohdalla merkitsee.

Joillekin aikuisille tämä syksy on se, kun oma lapsi aloittaa koulutiensä. Se on suuri muutos paitsi lapselle myös vanhemmille. Koulu haastaa vanhempia luottamaan siihen, että lapsi pärjää ja opettajat osaavat työnsä, mikä saattaa ajoittain olla oikeasti vaikeaa, vaikka kuulostaakin itsestäänselvyydeltä.

Muidenkin kuin ekaluokkalaisten vanhempien on usein vaikea ymmärtää, että lapsen tieltä kaikenlaisia esteitä raivaava helikopterivanhemmuus tai curlingvanhemmuus helposti vahingoittaa lapsen omaehtoista kehitystä lapsuudesta kohti nuoruutta ja aikuisuutta. Koulu ei olekaan paikka, jossa vanhemmilla on suurin sananvalta. Aikuisuutta on käsittää, että vanhempien ja opettajien mahdollisia erimielisyyksiä kouluasioista ei lähtökohtaisesti kuulu saattaa lapsen tietoon.

Koulun ja kodin hyvä yhteistyö rakentuu luottamukselle, joka syntyy arjen kohtaamisista. Avoimuus ja keskusteluyhteys paitsi kodin ja koulun kesken myös eri lasten vanhempien kesken luo ilmapiiriä, jossa ei ole tilaa koulukiusaamiselle. Kun kiusaamista kaikesta huolimatta jossakin vaiheessa ilmenee, luottamuksen ilmapiirissä lasten välien selvittämisen ennuste on sentään lohdullinen: puhumalla asiat selviävät.

On hyvä ja kannatettava asia, että vanhemmat ovat kiinnostuneita lastensa menestymisestä ja edistymisestä opinnoissa, mutta aikuisuuteen ei kuulu vanhempien keskinäinen kisailu lasten oppimistuloksilla, koska lapset ovat erilaisia ja kehittyvät kukin omaan tahtiinsa. Vanhempien sopii huolehtia lapsiaan harrastuksiin, joskin aikuisuutta on edetä niissäkin lapsen ehdoilla. Lastenpsykiatri Jari Sinkkosen sanoin: vaikka lapsi ei harrastaisi mitään, hänellä on suuri riski kasvaa ihan normaaliksi (Kodin Kuvalehti 8.8.). Oma lukunsa ovat kännykät ja tabletit. Niiden käytön kieltäminen lapsilta ei ole edes mahdollista. Aikuisuutta onkin huolehtia, etteivät laitteet vie lapsen huomiota liiaksi pois koulutyöstä kotona tai koulussa.

Kenties aiheellisin käytännön huoli koulujen alkaessa kohdistuu liikenteeseen. Kaikkein pienimmät koululaiset ovat suurimmassa vaarassa liikenteessä juuri nyt, kun kesän jäljiltä aikuisilla henkilöautoilijoilla on vielä tuntumaa taajamaliikenteen helteisestä väljyydestä ja muutamilla on kenties vähän lomastressi päällä.

Vaaraa liikenteessä lisää myös se, että vaikka vanhemmat teroittavat ekaluokkalaisille ja muille koululaisille varovaisuuden ja ennakoinnin merkitystä, pienet lapset elävät helposti hetkessä, eivätkä jaksa jatkuvasti muistaa aikuisten tylsiltä kuulostavia puheita. Siksikin liikenteessä liikkuvien aikuisten vastuu kouluteiden turvallisuudesta korostuu – paitsi nyt myös muutaman viikon kuluttua, kun syksyn synkimmät säät alkavat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Politiikassa aika on hyvin suhteellista

Kansalle urheiluhuveja vastuullisesti

Lain ja valvonnan puutteet mahdollistavat riiston

Seitsemäs aalto

Poikkeusolot vaikuttavat kuntavaaleihin asti

Seitsemäs aalto on suurin

Onneksi meistä ei ole marjanpoimijoiksi

Lähimatkailu korvaa tapahtumien puutetta

Professorikato uhkaa tutkimuksen laatua

Vieraat termit eivät saa olla sumuverho

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.