Koulukyydit kasvussa

Koulukuljetusten piirissä olevien lasten määrä on kasvussa Itä-Suomessa. Viime vuonna noin kolmannes 58 000 itäsuomalaisesta peruskoululaisesta oli koulukuljetuksessa.

Kuljetusoppilaiden määrän kasvun syynä ovat yksiselitteisesti koulujen lakkautukset, joiden tahti on ollut kiivas jo pitkään. Viime vuonna Itä-Suomessa lakkautettiin 21 koulua.

Itä-Suomen lääninhallituksen selvityksen mukaan koulukuljetukset eivät aina täytä lainsäädännön vaatimuksia. Lain mukaan oppilaan päivittäinen koulumatka odotusaikoineen saa kestää enintään kaksi ja puoli tuntia, vanhemmilla oppilailla ja joissakin muissa tapauksissa jopa kolme tuntia.

Kolme tuntia on jo kipurajalla ja jos koulumatka kestää vielä kauemmin, lähestytään jo kohtuuttomuutta.

Useilla kymmenillä oppilailla lakisääteinen enimmäisaika ylittyi ainakin kerran viikossa. Lisäksi 576 oppilaalla koulumatkaan kului lähes lakisääteinen aika vähintään kerran viikossa. Suurin osa lakisääteisten enimmäiskoulumatka-aikojen ylityksistä oli kaupunkikunnissa.

Pitkiä koulumatkoja syntyy odotusaikojen, hankalien kuljetusreittien ja joukkoliikenteen aikataulujen yhteisvaikutuksesta. Maaseudulla teiden varsilta koululaisia noukkiva koulutaksi saattaa tehdä pitkänkin kierroksen ja joidenkin lapsien koulumatka kasvaa huomattavasti pitemmäksi kuin todellinen matka kotoa koululle.

Koulukuljetukset ovat kunnille iso kuluerä ja syövät koulujen lakkauttamisista haettuja säästöjä. Siitä huolimatta maksimiaikojen ylityksistä on päästävä. Tuntitolkulla koulukyydissä istuminen tekee koululaisen työpäivästä raskaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.