Koulupoliisi ei ratkaise turvattomuusongelmaa

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero yrittää ratkoa yhteiskunnan kasvavaa turvattomuuden tunnetta väärästä päästä esittäessään erityisen koulupoliisijärjestelmän perustamista. Vinoutuneen kehityksen paikkauksilla ei paranneta taudin aiheuttajaa. Yhteiskunnassa on saatava aikaan yhteisvastuun henki lasten ja nuorten kasvatukseen jo sen varhaisvaiheissa.

Amerikassa näidenkin ongelmien kanssa on kamppailtu meitä huomattavasti pidempään. Järkyttävä kertomus tosielämästä, jonka sikäläinen tuttavani kertoi Floridassa, sai jälleen kerran miettimään, saavutetaanko turvallisuuskysymyksessä mitään kohdentamalla korjaustoimet ketjun loppupäähän

Ystäväni, Koillis-Amerikan terrorismin vastaisten erikoisjoukkojen päällikkö, kertoi lapsuudentoveristaan, joka aikoinaan valitsi ammatikseen opettajan uran pienessä amerikkalaisessa koulussa.

Hän yllätti tupakointikieltoa rikkovan teini-ikäisen koulun vessasta ja vaati tätä tumppaamaan savukkeensa ja lähtemään rehtorin puheille. 13-vuotiaan uholla kaveri käski opettajaa tulla itse ottamaan tupakan pois, jos uskaltaa.

Kun hän viimeisen varoituksen antaessaan lähestyi poikaa, tämä veti taskustaan tuliaseen suunnaten sen opettajaa kohti. Painia harrastanut, roteva kasvattaja tempaisi raudan nopealla ranneotteella pojan kädestä. Ote oli siksi luja, että pojan ranne murtui, ja asekin osoittautui tyhjäksi.

Valvontavuoroaan suorittanut opettaja sai teostaan 25 vuoden vankilatuomion, josta jäljellä on vielä 10 vuotta. Lännen laki on niinkuin se luetaan. Tänään kaikissa floridalaisissa kouluissa on oma poliisi ja ovella metallinpaljastin. Kuten tiedämme,nämäkään keinot eivät takaa koulujen turvallisuutta.

Paatero ei ehdotakaan näin pitkälle meneviä toimenpiteitä. Hänen ajatuksena on, että tietylle kouluryppäälle nimitettäisiin oma poliisi, jolloin tiedettäisiin keneen otetaan yhteyttä ja poliisilla olisi kokonaistietämys koulun asioista.

Ajatusta piti järkevänä myös opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Erkki Kangasniemi, joskin "sille on löydyttävä myös aikaa". Eli lisärahanmenoa varsinaisen opetustyön kustannuksella.

Mikään ei riitä Jos turvallisuutta aiotaan todella lisätä, pamppu ja psykologilinja eivät riitä. Lasten ja nuorten kasvatukseen vaaditaan uutta kokonaisotetta - Ehkä pitkällä tähtäyksellä on vielä tärkeämpää ennalta ehkäisevä työ, täydensi poliisiylijohtaja Paaterokin ajatustaan taannoisessa lehtihaastatelussa.

Äidit ja isät tietävät, miten lapsi ja nuori hakee rajojaan eri ikävaiheissaan. Niin meistä jokainen on tehnyt.

Jos niitä ei aseteta, seurauksena on kaaos. Opettajat pelkäävät ja kuluvat puhki luokissa, joissa yksikin häirikkö pystyy terrorisoimaan opetusta. Luokaton lukio, koulujen yhdistely, luokkien koon kasvu, oppilaiden laajentunut monikulttuurinen tausta ja muut vastaavat seikat. asettaa naisistuneen opettajakunnan kestokyvyn koville.

Keinot häirikön taltuttamiseksi ovat pienet, käsiksi ei saa käydä kun siitä voi saada kakkua, tosin kaltereiden taakse kannettuna. Jopa kotona oman lapsen tukistaminen voi olla rikos, jonka pahankurinen lapsi voi prosessoida käsiteltäväksi oikeudessa.

Ikääntyneistä apu ongelmaan Paateron kaipaama ehkäisevä työ turvallisuuden hyväksi tulisi laajentaa koko yhteiskunnan vastuulle.

Turussa rakennetaan turvallista koulupäivää hakemalla positiivista tekemistä syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Pärjäämisen perusta on kuuluminen laumaan, jolloin nuorten itsensä suunnittelemat välituntiaktiviteetit, ohjattu liikunta, iltapäiväkerhot tai kulttuuritoiminta tarjoavat seuroille ja yhdistyksille runsaasti mahdollisuuksia talkootyöhön lasten ja nuorten roolin vahvistamisessa aktiivisiksi toimijoiksi. Samalla heidän oman ympäristönsä turvallisuus lisääntyy.

Tähän tehtävään löytyy runsaasti resursseja. Yli miljoonan eläkeläisenkin joukossa on valtavasti halukasta varavoimaa, joka oikein organisoituna tulee mielellään mukaan turvattomuutta torjumaan.

Sitä varten on rakennettava luonteva silta aktiivisten eläkeläisten ja nuorison välille. Se voi syntyä kansalaistoiminnan pohjalta ilman isompia kunnan tai valtion määrärahoja.

Jo nyt Mannerheimin lastensuojeluliiton MLL:n sadunkertojatädit käyvät päiväkodeissa. Kuntien vapaa-aikahuoneistossa järjestetään eläkeläisten vetäminä koululaisille iltapäiväkerhoja, joissa voi opetella vaikkapa valmistautumista ensimmäisen työpaikan hakuun.

Uuden tekniikan hallinnassa vastaavasti nuoret voitaisiin ohjata ikääntyneiden internet-tietokone-ja muiden uusien taitojen oppiin. Ensimmäisen kerran ihmiskunnan historiassa muna on kanaa viisaampi näissä asioissa, kuten monet isovanhemmista tietävät.

Yhteiskumppaneita tähän on runsaasti: MLL, SPR, martat, partio, 4H, eläkeläisjärjestöt, kirkon ja kunnan nuoriso-ja sosiaalitoimi jne.

Paatero on oikealla asialla Poliisiylijohtaja Mikko Paatero on oikealla asialla pohtiessaan koulujen turvallisuuden lisäämistä.

Puhuessaan ennaltaehkäisevästä työstä hänen ajatuksensa rajautui todennäköisesti koulumaailmaan. Hänellä on paitsi virkansa puolesta, myös yhteiskunnallisesti ajattelevana humanistina huoli koko elinympäristömme turvattomuudesta ja siihen liittyvästä vanhusten ja nuorten kasvavasta yksinäisyydestä.

Omat vanhemmat ja perhe on paras kasvattaja lapselle. Jos lapsen omien vanhempien kyvyt ja kiireinen elämäntahti ei riitä siltojen rakentamiseen eri sukupolvien välille, tulisi isovanhemmille tarjota luontevia tilaisuuksia kokemuksensa välittämiseen seuraaville sukupolville.

Jokaisella lapsella on oikeus isovanhempiin- teemalla voitaisiin kaikkialla Suomessa tasoittaa tietä yhteisvastuulliseen ja turvallisempaan elämään. Kuopiostakin löytyy varmasti taho, jolla on halu ja kyky ottaa tämä haaste vastaan.

Kirjoittaja on Turun Sanomien savolaislähtöinen emeritus päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.