Koulutettu koira ei ole vaarallinen

p-koirarotu on noussut ikävällä tavalla julkisuuteen meillä ja muualla. Pahin tapaus sattui hiljattain New Mexicon osavaltiossa Yhdysvalloissa, kun neljä aidatulta pihamaalta karannutta pitbullia iski kiinni keski-ikäiseen naiseen. Uhri kuoli myöhemmin vammoihinsa.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tällä viikolla helsinkiläismiehen muun muassa eläintensuojelurikoksesta ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja eläintenpitokieltoon. Miehen pitbullit olivat toistuvasti hyökänneet muiden koirien kimppuun ja herättäneet pelkoa lähiympäristössään.

Puhdasrotuisia pitbulleja on Suomessa parisenkymmentä. Niiltä näyttävien sekarotuisten koirien määrästä ei sen sijaan ole mitään tietoa. Eläimiä tuodaan Suomeen ulkomailta usein ilman asianmukaisia papereita.

Pitbullien maine on niin rankka, ettei Suomen Kennelliitto ota niitä rekisteriinsä. Eläimet on alun perin jalostettu tappelukoiriksi. Niiden väliset taistelut olivat vedonlyönnin kohteita ja suurta kansanhuvia.

Pitbull ei ole ainoa rotu, joka on aiheuttanut ongelmia ihmisille ja eläimille. Bulmanstiffit saivat murheellista julkisuutta Suomessa 2000-luvun alussa, kun yksi rodun edustaja puri kuolettavasti ulkoiluttajaansa Tampereella. Surullisia uutisia kuulee myös joistakin muista roduista silloin tällöin.

Koira on ihmisen paras ystävä. Näin sanotaan. Lause pitää myös paikkansa. Koiraihmiset ja -kasvattajat tietävät, että koirien häiriökäyttäytyminen johtuu pääasiassa koiran omistajasta. Jos koira koulutetaan oikealla tavalla, se ei yleensä aiheuta ongelmia. Hyvin kasvatettu koira ei pure ihmistä eikä toista eläintä muuten kuin äärimmäisessä itsepuolustustilanteessa.

Koira on isäntänsä oloinen. Väkivaltaisen koiran taustalla on usein joko aggressiivinen tai välinpitämätön ihminen. Omistaja hakkaa koiraansa päivittäin tai kohtelee tätä muuten kaltoin. Usein voidaan puhua jopa eläinrääkkäyksestä.

Äreänkin rodun maineessa oleva koira on lempeä ja tottelevainen, kun eläin koulutetaan oikealla tavalla. Opettaminen vaatii kärsivällisyyttä, määrätietoisuutta ja maltillisuutta. Vaikeudet johtuvat usein siitä, että vääränlaisella ihmisellä on vääränlainen koira.

Koiran hankintaidea lähtee usein perheen pienimmistä. Ennen lopullista päätöstä kannattaa olla tarkkana, ettei perheeseen yllättäen ilmesty lemmikkiä, joka luonteensa vuoksi ei sovi joukkoon. On tärkeätä opiskella eri koirarotujen käyttäytymistä etukäteen. Koiraa ei saa jättää vain lasten vastuulle.

Vastuu on myös niillä tahoilla, jotka koiranpentuja myyvät ja välittävät. Useimmiten pennut tulevat luotettavista ja hyvämaineisista kenneleistä. Valitettavasti myyjinä on myös hämäräperäisiä tai rikollisia tahoja. Koirien alkuperästä ei välttämättä ole mitään tietoa, kun asiamukaiset paperit puuttuvat tai ne ovat väärennettyjä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.