Koulutusta lisättävä

Jos oikeusministeriön työryhmän esitys toteutuu, vankien kuljetus tapahtuu tulevaisuudessa osittain ulkoistamalla (HS 3.8.). Käytännössä tämä tarkoittaisi, että palveluja voitaisiin ostaa esimerkiksi yksityiseltä liikennöitsijältä. Pakettiin kuuluisivat muun muassa ajoneuvo ja sen kuljettaja. Vartiointi säilyisi edelleen viranomaisilla.

Yksi syy mahdollisiin muutoksiin on vankivaunujen poistuminen rautatiekiskoilta. Rikosseuraamusvirastolla on käytössään kaksi VR:n omistamaa, erikoisvarusteltua vankivaunua. Näillä näkymin ne poistuvat käytöstä viimeistään vuonna 2015. Vaunuja käytetään vankien kuljetukseen pääasiassa Savon radalla Helsinki-Oulu -rataosuudella.

Yksityisten turvapalvelujen osuus näyttää kasvavan myös oikeussaleissa. Työryhmä ehdottaa, että osa suurimmista tuomioistuimista alkaisi itse vartioida vankeja oikeuskäsittelyn aikana. Tuomioistuin voisi käyttää vartiointiin omia työntekijöitään tai ostaa palvelun vartiointiliikkeiltä. Nykyisin vankia vartoi poliisi.

Jos lainmuutos tulee ensi keväänä voimaan työryhmän ehdottamassa muodossa, se tarkoittaa yksityisen turvasektorin liiketoiminnan lihomista. Suuntaus on ollut vallalla jo useita vuosia. Kun valtio vaatii koko ajan lisäsäästöjä, oikeus- ja sisäministeriö ovat kääntyneet vartiointiliikkeiden puoleen. Ostopalvelu tulee halvemmaksi kuin uusien poliisien ja vanginvartioiden virkojen perustaminen.

Nykyinen suuntaus on arveluttava siksi, että vartiointiliikkeiden taso vaihtelee. Joissakin firmoissa vartijat ja muu turvahenkilöstö on erittäin hyvin koulutettua. Alalla voi olla myös suppean koulutuksen saaneita henkilöitä, jotka eivät välttämättä selviydy asianmukaisesti vaativista tehtävistään. Kun valtio lisää yksityisen turvasektorin käyttöä, sen pitää vaatia palveluntuottajilta vahvaa osaamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.