Kouluverkko tulisi nähdä vetovoimatekijänä

Kuopion kasvun ja oppimisen lautakunta päätyi tiistain kokouksessaan ottamaan aikalisän koillisen alueen kouluverkon karsimisessa. Linjausta vauhditti Savon Sanomien uutisoinnista (14.9.) alkanut kiivas keskustelu muun muassa kohtuuttomista koulumatkoista ja liitoskuntien kaltoinkohtelusta. Koulujen lopettamiset ovat aina kipeitä päätöksiä, mutta niiden ei soisi olevan kipeitä sanan siinä nykymerkityksessä, joka viittaa järjen vajaaseen käyttöön.

Vielä ei ole ilmaantunut kouluikäisen lapsen vanhempaa, joka kannattaisi oman lähikoulun lakkauttamista. Se ei tarkoita, etteikö perheitä pitäisi kuunnella kouluasioissa huolella.

Koillisen Kuopion kaikissa vaihtoehdoissa liipaisimelle joutuisivat ainakin Muuruveden ja Vehkalammin alakoulut. Tästä päästä purettuna ratkaisuille löytyy kohtalaisia perusteluja, mutta niidenkin kestävyys riippuu kokonaisuudesta.

Vehkalammilta on mainiot liikenneyhteydet sekä Riistaveden että Kuopion suuntaan. Toisaalta olisi outoa lakkauttaa vasta saneerattu koulu, jonka oppilasmäärä kasvaa tulevina vuosina. Muuruvedeltä on puolestaan vain kymmenkunta kilometriä Juankoskelle. Taas on kuitenkin huomioitava, että koulumatkojen pituudet olisivat monelle paljon pidemmät kuin nykyisten koulujen väliset etäisyydet.

Lopullinen ratkaisu on sidottu siihen, millaiset uudet tilat rakennetaan Riistavedelle, missä Melalahden koulu on suljettu sisäilmaongelmien takia. Rajuimmissa vaihtoehdoissa Riistavedelle keskitettäisiin oppilaita Juankoskelta ja Vehmersalmelta saakka. On helppo ymmärtää perheitä, joiden mielestä näissä visioissa suunnittelu on karannut liian pitkälle. Juankoskella riittää heittämällä väkeä elinvoimaiseen ala- ja yläkouluun tai yhtenäiskouluun, vaikka oppilasmäärä väheneekin lähivuosina. Vehmersalmella lapsia on vähemmän, mutta Riistavedelle on surkeat ja talvella vaaralliset tieyhteydet.

Kaupungin opetustoimen johto korostaa, että kouluverkkotarkastelu ei johdu säästöpaineista vaan tarpeesta säilyttää opetuksen laatu. Toiminnallisuusperustelu palautuu siihen, että opettajille ei riitä pienenevillä oppilasmäärillä tunteja. Ainakin yhtenä osaratkaisuna tulisi pohtia, voisivatko opettajat liikkua oppilaiden sijaan laajemmin tietyllä alueella. Yläkoululaisten siirtely paikkakunnalta toiselle on lähellä osaoptimointia, josta saavutettu vaatimaton hyöty ei korvaa haittoja.

Kouluverkon täytyy seurailla väestökehityksen suuria linjoja, kuten Kuopiossa eteläisen alueen kasvua. Jos kuitenkaan kyse ei ole ensisijaisesti rahasta, tulisi säilyttävän näkökulman hallita päätöksentekoa.

Liitoskunnissa koetaan syvästi epäreiluna, jos lupausten vastaisesti ydinpalveluita ajetaan alas. Oikeutettu tuohtumus johtaa kielteiseen julkisuuteen, joka ei edistä kaupungin kestävää kasvua. Lapsiperheille koulun läheisyys on tärkeimpiä syitä asuinpaikan valinnassa. Kuopion tulee välttää mielikuvaa kaupungista, jossa koulut keskustan ulkopuolella ovat milloin tahansa lakkautusuhan alla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopiossa ja Jyväskylässä samoja mietteitä

Liikenneverot Savon kansan bensaa juo

Leikkauskiistassa on järkevää etsiä sopua

Työtä tarjolla tositarkoituksella

Menestysnälkä ei saa polkea eettisiä arvoja

Lemmikkialan kasvu ei laannu

Yksi asia yhdessä illassa

Taksilain korjaamiselleon vankat perusteet

Ylä-Savossa kytee matkailujytky, jota vauhdittavat olut ja eukonkanto

Sähkö ei ole korvannut polttomoottoreita

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.