Kouluverkkoon uusi solmu

Kuopion keskisen alueen isolle Hatsalan yläkoululle joudutaan etsimään uusi paikka. Nykyisen koulun tontille oli tarkoitus rakentaa uusi koulu, mutta viereisen vilkkaan Viitostien liikenteen aiheuttamat meteli ja pienhiukkaspitoisuudet ovat liian korkeita.

Kuopion pitkässä kouluinvestointilistassa Hatsalan 860 oppilaan yläkoulu on suurin yksittäinen hanke. Yli 10 000 neliömetrin kokonaisuuden kustannusarvio on yli 25 miljoonaa euroa, ja rakentamisen piti alkaa ensi vuonna. Riittävän suuren uuden tontin löytäminen keskustan alueelta on hankalaa, ja kaupunki onkin jo kertonut hankkeen viivästyvän.

Sisäilmaongelmien lisäksi on pystyttävä ennakoimaan ja selvittämään myös ulkoilman ongelmat. Koulut on rakennettava turvalliseen ympäristöön. Raskaan ja vilkkaan moottoriliikenteen läheisyys ei ole yllätys Hatsalan koulun käyttäjille. Esimerkiksi luokkahuoneiden katossa olevat videotykit ovat tärisseet liikenteen voimasta niin, että heiluvaan kuvaan on totuttu. Päättäjien ja virkamiesten kuumotusta lisää se, että tontille ehdittiin jo rakentaa kolme vuotta sitten uusi ruokala 3,2 miljoonalla eurolla.

Tässä tilanteessa olisi jälleen parasta tarkastella kouluverkkokokonaisuutta sirpaleisten päätösten sijaan. Missä kaikkialla Kuopiossa tarvitaan yläkoulu ja mihin eri puolilta Kuopiota tulevat kuljetusoppilaat ohjataan?

Hatsalaan keskitettiin lisää oppilaita sulkemalla Linnanpellon koulu muutama vuosi sitten. Päättäjät ovat pohtineet koulun uudelleen avaamista jo ennen tietoa Hatsalan tontin ongelmista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.