Kovaa pokeria telakalla

STX:n Turun telakan ympärillä on menossa kovan luokan pokeripeli.

Julkisuuteen asia on tuotu sellaisena, että telakkayhtiö pyytää 50 miljoonan euron pääomalainaa loistoristeilijän rakentamisajan kulujen kattamiseksi. Summa on pieni, kun sitä vertaa siihen, että risteilijätilauksen arvo on miljardi euroa. Palkkatuloja tulisi 500 miljoonaa euroa ja verotuloja 160 miljoonaa euroa, koska hanke tuo töitä 12000 miestyövuotta.

Pääomalainan telakkayhtiöön sijoittaisi valtion puolesta Finnvera. Sen on arvioitu saavan pääomalainasta provisio- ja korkotuottoja jopa 30 miljoonaa euroa.

Pokeriksi pelin tekee se, että MTV3 uutiset kertoi telakkayhtiön lainatarpeen olevan paljon suurempi kuin 50 miljoonaa euroa, koska rahoittajat ovat alkaneet empiä tilauksen rahoittamista. Liiketoimintariskikin on siten olemassa. Pääomalainalla on helppo parantaa yhtiön vakavaraisuutta, mutta toisaalta se on muita velkoja huonommalla etuoikeudella selvitystilassa ja konkurssissa.

Vuorineuvos Martin Saarikangas kommentoi Ilta-Sanomissa, että korealaiset vedettävät. Silti hän uskoo vakaasti, että tilauksen siirtyminen STX:n Ranskan telakalle on aito uhka.

Vaikuttaa vahvasti siltä, että valtiolla on kaksi vaihtoehtoa: maksaa tai itkeä ja maksaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.