Kovin paine Välimeren yli tulee juuri nyt etelästä

Suomesta turvapaikkaa hakevien ulkomaalaisten määrä on pudonnut alle sataan viikossa. Luku johtaa helposti harhaan, sillä Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten paine on edelleen kova.

Kansainvälinen siirtolaisjärjestö IOM arvioi, että alkuvuoden aikana Välimeren poikki on tullut yli 230 000 ihmistä. Vastaavaan aikaan viime vuonna määrä oli 142 000. Merimatkalla hukkuneita on IOM:n laskujen mukaan lähes 3 000.

Lukumäärän kasvu johtuu ennen kaikkea alkuvuodesta, jolloin pelkästään Kreikkaan tuli yli 150 000 siirtolaista ja pakolaista. Kun pohjoiseen vievä Balkanin reitti tukkeutui ja EU:n ja Turkin välinen takaisinluovutussopimus astui huhtikuussa voimaan, ihmissalakuljettajien liikennöinti Kreikan itäpuolella on käytännössä pysähtynyt.

Pääreitiksi on noussut Egeanmerta pitempi ja vaarallisempi eteläinen meritie. Sen tärkeimpiä lähtömaita ovat Libya ja Egypti. Määränpääksi valikoituu yleensä Italia, jonne on vuoden alkupuolella rantautunut noin 71 000 tulijaa. Määrä on hieman viime vuotta suurempi.

Italiaan pyrkivät ovat kotoisin Saharan eteläpuolisesta Afrikasta kuten Eritreasta, Nigeriasta ja Somaliasta. He pakenevat sotia ja terroria.

Kreikkaan saapuvat ovat edelleen syyrialaisia, afganistanilaisia ja irakilaisia. Olot lähtömaissa ja pakolaisleireillä eivät ole ainakaan parantuneet. Siksi on todennäköistä, että sotapakolaiset lähtevät liikkeelle heti, kun Eurooppaan löytyy jokin uusi reitti.

Suomessa ei ole mitään syytä olettaa, että kriisi olisi ohi. Totuus tästä vuodesta nähdään vasta syksyn kääntyessä talveksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.