Krapulan jälkeen

Viina on viisasten juoma. Vanha hokema pätee hyvin Suomen Leijona-joukkueeseen.

Kultamitalistien paluu Bratislavan lätkäkisoista kotimaan kamaralle oli melkoinen mahalasku. Osa joukkueen johdosta, valmentajista ja pelaajista oli niin tukevassa humalassa, että kokeneenkin ottajan päätä huimasi.

Surullista kaikessa oli, että örvellys televisioitiin suorana lähetyksenä suomalaisiin koteihin. Suomi-kuvaa on välitetty roimasti myös ulkomaille, jossa on päivitelty jälleen kerran härmäläisten juomatapoja.

Leijonien kautta aikojen toinen maailmanmestaruus oli upea maineteko. Kulta nosti vuoden 1995 mestaruuden tapaan suomalaisten itsetuntoa ja toi paljon myönteistä näkyvyyttä maailmalla.

Juhlien järjestäminen Helsingin kauppatorilla oli hyvä idea. Kansankekkereille luotiin pikavauhtia myös upeat puitteet. Sakari Kuosmanen lauloi tunteikkaasti Finlandian. Yleisöä oli lähes satatuhatta. Paikalle tuli myös presidentti Tarja Halonen. Tunnelma oli mahtava.

Kaikki ei kuitenkaan mennyt putkeen. Ensimmäiset varoitussignaalit singahtivat Helsinki-Vantaan lentokentältä, kun valmentajakaksikko Pasi Nurminen-Petri Matikainen surffaili lentokoneen rappusia punaiselle matolle.

Nurminen poksahti turvalleen "pojan" päälle, kun askelmerkit eivät pitäneet yhtä hyvin kuin toverilla.

Videopätkä herrojen horjumisesta levisi YouTubessa kulovalkean tavoin.

Joukkueenjohtaja ja vuoden 1995 MM-kultajoukkueen kapteeni Timo Jutila oli myös koneessa. Hän ei noussut muun joukkueen kanssa kauppatorin estradille.

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola selitti aluksi, että joukkueenjohtajalla oli "jonkinlainen sairauskohtaus".

Myöhemmin mestari itse tiedotti, että hänellä on "nilkkatulehdus". Näin suomalaiseen juomakulttuuriin syntyi uusi koodisana.

Kaiken kaikkiaan lentokentän ja torin menoa katsellessa kävi mielessä, että paluulennon saattojoukoissa oli Hornetin lisäksi myös tankkauskone.

Kultajoukkueen käyttäytyminen jakaa kansaa. Osa hyväksyy pämppäämisen ja rilluttelun kameroiden edessä, osa ei.

Keskustelussa on hyvä muistaa sana "julkinen". Monet järjestöt ja yksityiset kansalaiset paheksuvat oikeutetusti sitä, että urheilueliitti näytti nuorille ikäpolville mallia humalakäyttäytymisellä suorassa tv-lähetyksessä.

Urheiluministeri Stefan Wallin (r.) muistutti, että urheilijat ovat lasten ja nuorten esikuvia.

Jääkiekkojoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen puolestaan totesi tuoreeltaan Ylelle, että "lapset ja nuoretkin varmaan ymmärtävät, että aikuiset ihmiset ovat joskus kännissä. Aika monen isä ja äiti ovat kuitenkin joskus olleet humalassa".

Lausunto oli harkitsematon.

Jääkiekko on yleisömäärillä mitattuna Suomen suosituin urheilulaji. Laji ja sen harrastajat ovat raivanneet paikan huipulla omalla työllään. Menestyksenkin hetkellä kannattaa aina pitää mielessä arvot, joita urheilijoiden, valmentajien ja heidän johtajiensa pitäisi edustaa.

Jääkiekkoperheessä on nyt tuumaustauon paikka. Jos Leijona-joukkue ei muista, mitä paluulennolla tapahtui, koneen musta laatikko auttaa. Oli oikein, että Jääkiekkoliitto pahoitteli tapahtunutta.

Töppäilyjen jälkipuinti ei kuitenkaan saa jäädä tähän, vaan asia on käsiteltävä perusteellisesti liiton sisällä.

Leijona-mopo keuli kansanjuhlassa. Siitä ei pidä tuomita ketään, mutta vahingosta on viisastuttava. Elämää on krapulankin jälkeen.

Kultamitalijuhlasta syntynyt laaja keskustelu on myös paikallaan. Sillä toivottavasti luodaan käyttäytymiskoodeja urheiluun ylipäätään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.