Kreikka kärsii kurista, johon poliittinen paine pakotti

Wall Street Journalin paljastus oli yllättävä, mutta samalla helpottava: kansainvälinen valuuttarahasto IMF osaa arvioida toimintaansa itsekriittisesti.

IMF myöntää ehdottoman luottamukselliseksi julistamassaan muistiossa, että Kreikan finanssipolitiikan kiristäminen oli suuri virhe. Ennusteet Kreikan velkaantumisesta menivät metsään ja reippaasti, eikä Kreikka palannut rahoitusmarkkinoille ajatellulla tavalla. Veronmaksajille tuli kalliiksi, kun Kreikka pakotettiin karsimaan julkisen talouden menoja, kiristämään verotusta ja pienentämään palkkoja.

Tavallinen kansalainen mistä tahansa euromaasta osasi ennustaa, ettei Kreikan tie ole mikään menestystarina. Jos ihmisiltä otetaan tuloja reippaasti pois ja kasvatetaan yhtä reippaasti menoja, ei sellaisessa tilanteessa tee mieli kenenkään kuluttaa, vaan seurauksena on väistämättä taantuma ja lama.

Troikka eli EU-komissio, Euroopan keskuspankki ja IMF ovat ajaneet Kreikan tilanteeseen, jossa työttömyysaste on 27 prosenttia ja bruttokansantuote on pudonnut 25 prosenttia. Vielä tänä vuonna tammi–huhtikuussa maan talous romahti yli viisi prosenttia vuoden takaisesta.

Kreikan tilanne muistuttaa Suomen tilannetta 1990-luvulla. Silloinkin tehtiin virheitä. Finanssipolitiikka oli samalla tavalla kireää ja kurjuuden kierre nopea. Pelastajaksi nousi Nokia, joka repi Suomen suosta. Sellaista pelastavaa enkeliä ei Kreikalle ole näköpiirissä.

Kreikan pääministeri Antonis Samaras pelkää (HS 6.6.), että kaiken vyönkiristämisen jälkeen talous ei alakaan kasvaa. Pelko on aiheellinen. Tavallisten kansalaisten toivoa ei ainakaan vielä lisää ollenkaan se, että luottoluokittaja Fitch on nostanut Kreikan luottoluokitusta tai että joukkovelkakirjalainojen korot ovat laskeneet.

Suomalaisten olisi helppo yhtyä IMF:n ja koko troikan moittijoiden joukkoon. On kuitenkin syytä muistaa, missä olosuhteissa Kreikkaa vaadittiin kiristämään finanssipolitiikkaansa. Poliittiset paineet populistipuolueiden suunnalta ahdistivat vallassaolevia puolueita joka puolella euroaluetta. Olisi ollut poliittinen itsemurha antaa hätälainoja vastikkeetta Kreikalle. Kuten IMF sen raportissaan toteaa: lievempi säästökuuri olisi auttanut Kreikan taloutta, mutta se ei ollut poliittisesti mahdollinen.

Lisäksi myös talousasiantuntijat, ekonomistit ja pankkiirit myötäilivät kansalaismielipidettä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Mielenkiintoista IMF:n kriittisessä muistiossa on arvio Euroopan komission tehottomuudesta ja kokemattomuudesta kriisinhallinnassa. Arvio on masentava, koska kyse on ehdottomasti asiantuntija-arviosta, ovathan IMF:n virkailijat voineet seurata komission toimintaa aitiopaikalta.

Niin tarpeellista kuin peräpeiliin vilkuilu ajoittain onkin, tärkeämpää on katsoa mitä tuulilasista näkyy. Koko euroalueen on etsittävä reitti pois sotkun keskeltä. Itseruoskinta saa riittää.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.