Kreml ei siedä protesteja

K remlin valtakoneisto antoi jälleen osoituksen poliittisesta suvaitsemattomuudestaan, kun poliisi tukahdutti väkivalloin rauhanomaisen mielenosoituksen Moskovassa sunnuntaina. Mielenosoituksen takana oli puolueisiin järjestäytymätön ja nykyisiä vallanpitäjiä vastustava oppositio.

Mielenosoittajien teemoina olivat maan talouskriisi ja perustuslain muuttaminen. Poliisi pidätti noin sata mieltään osoittanutta ihmistä. Osa heistä raahattiin väkivalloin poliisiautoihin.

Mielenosoituksen erikoisuus oli se, että opposition lisäksi mieltään osoitti Kremlin väkivaltakoneistoa tukevia Nuori Venäjä-liikkeen ihmisiä, jotka pitivät vastapuolen mielenosoituksen organisaattoria Garri Kasparovia Yhdysvaltain marionettina. "Outoa" oli, että presidentti Dmitri Medvedeviä ja pääministeri Vladimir Putinia kannattavat Nuori Venäjä -liikkeen henkilöt pääsivät poliisivartiosta huolimatta metroaseman katolle huutelemaan iskulauseitaan. Poliisi kertoi pidättäneensä myös nämä luvattomat mielenosoittajat.

Sunnuntainen mielenosoitus oli pieni, mutta sikäli merkityksellinen, että Kremlin kanta nykyvallan vastustajiin tuli jälleen testattua. Medvedev ja Putin eivät siedä ihmisiä, jotka asettuvat julkisesti valtaapitäviä vastaan. Maan johto hallitsee muun muassa turvallisuuselimiä sekä mediaa. Näiden avulla se on kitkenyt demokratian ja sananvapauden. Venäjällä on vaikeaa, jopa mahdotonta perustaa varteenotettavaa oppositiota. Kremlin valtapolitiikka on häikäilemätöntä, jossa ihmisoikeuksia poljetaan jatkuvasti.

Venäjän suurin ongelma on maailmanlaajuinen talouskriisi. Maa menettää laskeneen öljyn hinnan vuoksi valtavasti tuloja. Myös kansalaisten ostovoima on alentunut selvästi. Venäjän johdolle on suuri haaste selviytyä talouskriisistä. Tärkeintä sen itsensä kannalta on kuitenkin pitää maan armeija ja muu turvallisuuskoneisto tyytyväisinä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU-armeijaa pidetään hähmäisenä federalistien unelmana – Sotilaallinen yhteistyö on kuin tilkkutäkin ompelemista

Koulureppujen tarina

Tuomio puhdistaa ilmaa Puolustusvoimissa

Sateenkaariväen sanomaa ei voi enää vaientaa

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.