Kreml ei siedä protesteja

K remlin valtakoneisto antoi jälleen osoituksen poliittisesta suvaitsemattomuudestaan, kun poliisi tukahdutti väkivalloin rauhanomaisen mielenosoituksen Moskovassa sunnuntaina. Mielenosoituksen takana oli puolueisiin järjestäytymätön ja nykyisiä vallanpitäjiä vastustava oppositio.

Mielenosoittajien teemoina olivat maan talouskriisi ja perustuslain muuttaminen. Poliisi pidätti noin sata mieltään osoittanutta ihmistä. Osa heistä raahattiin väkivalloin poliisiautoihin.

Mielenosoituksen erikoisuus oli se, että opposition lisäksi mieltään osoitti Kremlin väkivaltakoneistoa tukevia Nuori Venäjä-liikkeen ihmisiä, jotka pitivät vastapuolen mielenosoituksen organisaattoria Garri Kasparovia Yhdysvaltain marionettina. "Outoa" oli, että presidentti Dmitri Medvedeviä ja pääministeri Vladimir Putinia kannattavat Nuori Venäjä -liikkeen henkilöt pääsivät poliisivartiosta huolimatta metroaseman katolle huutelemaan iskulauseitaan. Poliisi kertoi pidättäneensä myös nämä luvattomat mielenosoittajat.

Sunnuntainen mielenosoitus oli pieni, mutta sikäli merkityksellinen, että Kremlin kanta nykyvallan vastustajiin tuli jälleen testattua. Medvedev ja Putin eivät siedä ihmisiä, jotka asettuvat julkisesti valtaapitäviä vastaan. Maan johto hallitsee muun muassa turvallisuuselimiä sekä mediaa. Näiden avulla se on kitkenyt demokratian ja sananvapauden. Venäjällä on vaikeaa, jopa mahdotonta perustaa varteenotettavaa oppositiota. Kremlin valtapolitiikka on häikäilemätöntä, jossa ihmisoikeuksia poljetaan jatkuvasti.

Venäjän suurin ongelma on maailmanlaajuinen talouskriisi. Maa menettää laskeneen öljyn hinnan vuoksi valtavasti tuloja. Myös kansalaisten ostovoima on alentunut selvästi. Venäjän johdolle on suuri haaste selviytyä talouskriisistä. Tärkeintä sen itsensä kannalta on kuitenkin pitää maan armeija ja muu turvallisuuskoneisto tyytyväisinä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Malttia pöyristymisiin

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Joulujuhla ja kevätjuhla kuuluvat kouluun

Muuan tarina

Julkisuus, tuo ikävä kiusanhenki

Perusoikeuksien rajoja on joskus hyödyllistä mitata

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.