Kriisinhallintakeskuksen siirto paljasti politiikan

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti antoi tiistaina ratkaisunsa kansanedustaja Markku Rossin (kesk.) tekemään kanteluun Kriisinhallintakeskuksen (CMC) siirrosta Kuopiosta Helsinkiin. Oikeuskanslerin mukaan sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ja ministeriö rikkoivat hyvää hallintotapaa, kun siirtopäätöstä valmisteltiin vain yhden vaihtoehdon pohjalta.

Rossi vaati tiistaina vielä kerran sijaintipäätöksen uudelleenvalmistelua ilman etukäteen lukkoon lyötyä lopputulosta. Taitaa olla myöhäistä. Ministeriön menettely oli Pöystin mukaan moitittavaa mutta ei lainvastaista, joten siirtoa ei tarvitse perua. Kanteluprosessin päättymisen myötä on aika kerätä viimeiset poliittiset irtopisteet, minkä jälkeen kysymys Kriisinhallintakeskuksesta suljetaan kirjoihin ja kansiin. Eduskunnan jättävä Rossi ei henkilökohtaisia vaalipisteitä tarvitse, vaan tekee vielä palvelusta puolueelle.

Jos keskusta olisi aidosti halunnut estää siirron, se olisi voinut päähallituspuolueena asiaan vaikuttaa. Keskustalaiset tyytyivät kuitenkin vain voivottelemaan, ettei sisäministeri siirtänyt kysymystä valtioneuvostolle. Ratkaisulla on tietenkin ollut hallituskumppanien hiljainen hyväksyntä, joka juontaa juurensa yhteiseen tilannekuvaan CMC:n painopisteen siirtymisestä kohti sotilaallista kriisinhallintaa.

Tarina Kriisinhallintakeskuksen siirrosta ei kaikkiaan ole kunniaksi kellekään. Savo-Karjalan vaalipiirin kansanedustajien äänillä ei ollut kuuluvuutta, joka olisi kantanut hallituksen korviin asti. Ministeri Mykkänen sentään piti lupauksensa kompensaatiosta eli pelastusalan opetuksen valtakunnallisesta keskittämisestä Kuopioon, joskin toimeenpano on vielä kesken muun muassa rahoituksen osalta.

Oikeuskanslerin moitteet jäävät lopulta varsin lieviksi, sillä niiden kärki kohdistuu ministeriön toiminnasta syntyneisiin mielikuviin.

Pöysti huomauttaa, että päätöksenteon objektiivisuutta ja valmistelun asianmukaisuutta kohtaan tunnettavan luottamuksen kannalta olisi ollut parempi, ettei Mykkänen olisi jo valmistelun alussa ilmoittanut lähtökohtaista sijaintipaikkaa. Valmistelua koskeneesta tiedotteesta on Pöystin mukaan voinut saada käsityksen, että asia oli lopputulokseltaan ratkaistu.

Kääntäen Mykkästä voi kehua siitä, että hätäisellä tiedottamisella hän tuli paljastaneeksi yleisiä totuuksia alueellistamispäätösten kulusta. Aluepolitiikan suurena linjana on ollut valtion virastojen keskittäminen pääkaupunkiseudulle. Jos jokin selvitys on puhunut tavoitetta vastaan, on voitu teettää uusia, parempia selvityksiä, kunnes perustelut on saatu mieleisiksi.

Objektiivisuuden illuusio, jonka rikkoutumista oikeuskansleri harmittelee, oli ehkä aikakin rikkoa. Julkisten virastojen sijaintipäätökset ovat aina poliittisia. Omalla karkealla tavallaan Mykkänen teki poliittisuuden läpinäkyväksi julistamalla kaikkien tietämän lopputuloksen jo ennen muodollisesti tasapuolisia selvityksiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suuri Johtajasi ei ole sinun asiallasi vaan omallaan

Uusi tukialuejako synnytti riidan vanhoilta pohjilta

Lemmenjoen kohun käsittely jatkuu vain

Korvaako internet television?

Lapsia kuin nälkävuosina

Maaseudun eläkeläisiä vaivaa vaihtoehdottomuus

Oikeusvaltion horjuttamiseen ei saa antaa aihetta

Mitähän lukisin

Ilmastoahdistusta ei pidä väheksyä

Ei ole sama, missä maassa maitoa tuotetaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.