Kriisit ja historia ovat ennakkoluulojen syynä

Jos vaikkapa hollantilainen yhtiö haluaisi ostaa rakentamattoman saaren Pohjois-Savosta, se tuskin herättäisi valtakunnallista huomiota. Paikalliset ihmiset tuskin ryhtyisivät spekuloimaan ostajien todellisilla tarkoitusperillä. Toisin on, kun saarta onkin havittelemassa israelilainen yhtiö.

Kuopion evankelisluterilaisen seurakuntayhtymän kirkkovaltuusto päätti kuukausi sitten, että Kaavinjärvessä Kaavilla sijaitseva Petäjäsaari myydään Gillerit Ltd -nimiselle israelilaiselle yhtiölle. Toteutuakseen kauppa tarvitsee vielä kirkkohallituksen vahvistuksen.

Seurakuntayhtymälle kauppa tuli kuin herran lahjana. Runsaan kahden kilometrin päässä Kaavin kirkonkylästä sijaitsevalle 16,8 hehtaarin saarelle ei ole löytynyt järkevää käyttöä eikä siitä ole ollut seurakuntayhtymälle minkäänlaisia tuloja. Kauppahinta saattaa kivuta suurimmillaan jopa noin 200 000 euroon.

Saarelle suunnitellaan ekologista lomakylää, johon tulisi enintään 30 lomamökkiä. On helppo ymmärtää, miksi myös Kaavin kunta on ollut mukana hieromassa kauppaa, vaikka ei varsinainen osapuoli olekaan. Jos lomakylä toteutuu, se tuo asiakkaita kunnan alueella toimiville yrityksille. Kunta taas saa lisää verotuloja. Kunnan kontolle jää saaren kaavoittaminen, jotta se sopisi israelilaisyhtiön tarkoituksiin.

Kaavilla, muualla Pohjois-Savossa ja eri puolilla Suomea on ryhdytty spekuloimaan, mihin israelilaisyhtiö saarta ”oikeasti” tarvitsee. Mielikuvitus laukkaa villisti.

On hupaisaa, että kaikki suomalaiset eivät itsekään näytä uskovan vahvuuksiin, joilla Suomea markkinoidaan matkailumaana. Puhutaanko puhtaasta luonnosta, tuhansista järvistä ja hiljaisuudesta ihan vain huvin vuoksi?

Ennakkoluulojen yksi syy on luonnollisesti Israelin levoton historia. Suomessa niin kuin muuallakin Euroopassa Israel jakaa mielipiteitä. Toisille Israel on Jumalan valitsema kansa, toisille taas Lähi-idän öykkäri, joka sortaa palestiinalaisia.

Ennakkoluuloja ja pelkoja kasvattaa myös Euroopan turvallisuustilanteen horjuminen Venäjän aggressiivisen politiikan vuoksi. Vielä muutama vuosi sitten Pohjois-Savossa riemuittiin, kun venäläiset hankkivat omistukseensa maa-alueita. Suunnitteilla oli lomakyliä ja hotelleja. Mikään hankkeista ei ole toistaiseksi toteutunut. Nyt kaikkea Venäjään ja venäläisiin vivahtavaakin kavahdetaan.

Venäläisten ohella on ryhdytty pelkäämään muitakin vähänkin eksoottisempia omistajia ja tulijoita. Kun yleinen turvallisuus järkkyy, käperrytään helposti sisäänpäin.

Kaavin saarikauppaan ja lomakyläsuunnitelmiin on parasta suhtautua pragmaattisesti. Mikään laki tai mitkään pykälät eivät estä israelilaisia hankkimasta maata tai kiinteistöjä Suomesta. Eikä pidäkään estää. Haitaksi saakka ei ulkomaisia ostajia ja sijoittajia ole Pohjois-Savossa liikkunut.

Jos joku haluaa rakentaa Kaaville lomakylän, se on pelkästään myönteinen asia.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sivuutetut suivaantuivat

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Tervetuloa kansainväliset talentit

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.