Kriittisyys on tarpeen

Helsingin Sanomat ja Yleisradio ovat nyt jo kolmen päivän ajan julkaisseet hallussaan olevia Wikileaks-asiakirjoja, jotka koskevat Suomea. Esiin ei ole tullut mitään yllättävää. Tämä lienee ainakin tähän mennessä prosessin suurin uutinen.

Jokainen muu tiedotusväline Suomessa olisi kuitenkin toiminut samalla tavalla kuin Helsingin Sanomat ja Yleisradio, jos olisi saanut samat dokumentit. Dokumentit valottavat hyvin diplomaattien toimintaa eli sitä, millaisia raportteja tässä tapauksessa Suomessa toimivat yhdysvaltalaiset diplomaatit kotimaahansa lähettävät ja millaisia keskusteluja he kertovat asemamaassaan käyneensä.

Suomessa on eniten keskusteltu dokumentissa, jonka jo ennen Helsingin Sanomia ja Yleisradiota julkaisi venäläinen lehti. Dokumentin mukaan silloinen eduskunnan puhemies Paavo Lipponen olisi kertonut tuoreeltaan Yhdysvaltojen suurlähettiläälle presidentti Tarja Halosen ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamisesta.

Lipponen suostui vihdoin lauantaina asiallisesti kommentoimaan dokumentin tietoja Yleisradion TV1:n Ykkösaamussa. Lipponen kertoi käyneensä läpi oman, sihteerinsä ja avustajansa kalenterit. Niistä ei löydy merkintää, että hän olisi tavannut heti Halosen Venäjän-vierailun jälkeen sen paremmin Halosta kuin Yhdysvaltain suurlähettilästäkään. Dokumentti väittää Lipposen tavanneen suurlähettilään kolme päivää vierailun jälkeen, mutta silloin Lipponen sanojensa mukaan oli Brysselissä.

Ristiriita dokumentissa esitettyjen tietojen ja Lipposen kertoman välillä voi johtua monesta syystä. Yksi ilmeinen syy voi olla, että dokumentissa kerrottu ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa.

Tämä saattaa päteä joihinkin muihinkin dokumentteihin, joita on julkistettu. Diplomaatit saattavat muistaa väärin, he voivat liioitella tai kirjoittaa palturia. Kriittisyys on tarpeen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Keskustan kääntymys

Puheisiin Itäradasta on syytä tarttua hanakasti

Nolla ei ole merkitsevä numero

Sitran ilmastopuheista puuttuu pohdinta ja realismi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.