Kristitylle se oli ihme

Sunnuntai-illan tulipalo Valamo päärakennuksessa ei ollut suinkaan ensimmäinen laatuaan luostarin sodanjälkeisessä historiassa, mutta aineellisessa mielessä se oli tuhoisin.

Sotaa paennut veljestö löysi vuonna 1940 uudeksi asuinpaikakseen Papinniemen kartanon. Eräänä ohjaavana ennusmerkkinä paikan sopivuudesta luostariksi oli nyt osittain palaneesta kartanon päärakennuksesta löytynyt pyhittäjäisien Sergein ja Hermanin pienikokoinen ikoni. Se lienee hankittu taloon kartanon omistaneen Yrjö Herman Saastamoisen tekemältä matkalta Laatokan Valamoon.

Päärakennus, jolla nimellä kartanon omistajien asuinrakennukseksi tehtyä taloa kutsutaan, on valmistunut 1840-luvulla.

Alkuaan se on ollut tyyliltään klassismia, mutta rakennusta on myöhemmin muuteltu useaan otteeseen. 1920-luvun lopulla siihen rakennettiin vielä kolmas kerros.

Sunnuntai-iltaisessa palossa osittain tuhoutunut ylin kerros oli lautarakenteinen, eikä tuli ehtinyt onneksi levitä talon hirsiseen runkoon.

Taideteokset ja huonekaluista tuolit ehdittiin kantaa turvaan ennen palokuntien tuloa. Muut kalusteet kuljetettiin suojaan kostuneina sammutustöiden loputtua.

Rakennuksen ja irtaimen savu- ja vesivaurioiden lisäksi luostarin erityisen merkittäviä aineellisia menetyksiä olivat kaksi kolmannessa kerroksessa ollutta 1800-luvun lopulla maalattua suurikokoista kultataustaustaista ikonia.

Yläkerrassa toimi 1960-luvulle saakka kesäkäyttöön tarkoitettu kirkko. Siellä olleita Kristus Kaikkivaltias- ja Jumalanäidin kazanilainen ikonia ei saatu pelastettua palosta.

Päärakennus on yksi Valamon pihapiirin vanhoista rakennuksista, mihin kuuluu lisäksi vanha kirkko, veljestön kaksi asuinrakennusta, joista toinen on toiminut 1960-luvulta lähtien vierasmajana ja puinen aitta.

Turvallisuussyistä myös vanhan kirkon irtain siirrettiin tulelta suojaan. Palossa vaurioitunut kolmikerroksinen puutalo oli 1970-luvulle asti luostarin päärakennus, jossa tuolloin sijaitsivat muun muassa igumenin asunto, luostarin kanslia ja arkisto. Luostaritoiminnan alkuvuosikymmeninä siellä asuivat igumeni ja koko johtokunta.

Viime vuosina päärakennuksen kolmas kerros on toiminut kesäaikaan majoitustilana muutamille talkoolaisille ja palossa vaurioituneelta osaltaan varastona.

Pelastusjohtaja kertoi, että sekä ensisammutus että evakuointi oli johdettu ja hoidettu esimerkillisesti.

Tieto on tosi, mutta kristillisestä näkökulmasta tapahtumaan liittyy myös ihme - se vaille selitystä jäävä tosiseikka, että palon alkaminen havaittiin ajoissa, eivätkä ihmishenget vaarantuneet ja että mittaamattoman arvokkaat taideteokset säästyivät.

Kristitylle se ei ole sattumaa, vaan ihme.

Kirjoittaja on Suomen ortodoksisen kirkkokunnan Joensuun piispa ja Valamon luostarin johtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.