Kuin pahaa unta

Kevään merkkejä tämäkin: romanialaiset katusoittajat ovat taas ilmestyneet livertämään myös kuopiolaiseen torimaisemaan. Sokoksen kulmalla kulmalla toinen päästeli hanuristaan Tonavan aaltoja ravakasti perinteiseen valssin tahtiin, toinen Anttilan nurkalla eräänlaisena tangomukaelmana.

Menee se näinkin ja verroinkin, jos kuulossa on vikaa. Harvalle torin kulkijalle tulee myöskään mieleen panna tanssiksi näin talviaikaan, vaikka tahtia olisi tarjolla samaan aikaan jopa kahta sorttia. Kesä on sitten erikseen.

Eritahtisuudesta näyttää tulleen maan tapa tänä talvena suomalaisessa yhteiskunnassa myös laajemmin eikä vain vierasmaalaisten katumusikanttien esityksissä.

Yhdet isokenkäiset tekevät yhtä, toiset toista omilla tahoillaan. Kuuden puolueen hallituksessa, jossa on mukana koko poliittisen kentän kirjo äärilaitoja myöten, oikea käsi ei tiedä sananmukaisesti, mitä vasen tekee.

Savolaisten muutoin niin kirkkaan hiihtolomaviikon synkin hetki oli, kun uutisissa kerrottiin hallituksen ryhmitelleen itäisen Suomen vaalipiirit uusiksi. Tuskin koskaan on Savolle tehty tällaista vääryyttä. Tuhatvuotinen yhteys murretaan suljettujen ovien takana tehdyllä siistillä, verettömällä poliittisella lehmänkaupalla.

Kysynpähän vain, miksi Savon vaikutusvaltaiset sosiaalidemokraattiset johtohahmot ottivat puoluejohtajien lehmänkaupan annettuna suureena? Jos SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen on Suomen valtiovarainministerinä tohtinut uhmata Kreikan asiassa koko EU:n poliittista voimakoneistoa Saksaa ja Ranskaa myöten, miksi puolueen omalla väellä ei löydy samanlaista ryhtiä ja rotia oman maan ja maakunnan asioissa?

Vähän oli tässä vaalipiiriasiassa iloa myös pääministerin savolaisuudesta. Ihan surettaa nuoren miehen puolesta.

Hiihtolomaviikon toinen sokkiuutinen oli elinkeinoministeriön ylijohtajan Pekka Timosen ilmoitus, ettei hän Finnairin hallituksen jäsenenä voinut kertoa pörssisääntöjen vuoksi aiemmalle esimiehelleen, valtion omistajaohjauksesta vastanneelle puolustusministeri Jyri Häkämiehelle lentoyhtiön johdolle maksetuista miljoonien optioista.

Valtionyhtiöiden omistus oli aikanaan hajallaan eri ministeriöissä, kunnes se keskitettiin yhteen Solidiumiksi nimettyyn yhtiöön yhden ministerin alaisuuteen.

Jalo tarkoitus oli, että valtion kokonaan omistamissa tai niitä lähellä olevissa yhtiöissä noudatettaisiin yhtenäisiä toimintaperiaatteita ja turvattaisiin, että yhtiöitten johto ei pääsisi elämään aivan holtittomasti vapaan markkinatalouden väljissä vesissä.

Fortumin optioihin saatiinkin jonkinlainen tolkku kansalaisten kovan painostuksen jälkeen. Mutta mitä sanoo nyt korkea-arvoinen virkamies, joka on edustanut suuromistaja valtiota Finnairin hallituksessa ja ohjannut päätöksentekoa kansalaisten parhaaksi ja hyviksi todettujen eettisten periaatteiden mukaisesti?

Hän on siunannut kansalaisten puolesta muun hallituksen optioratkaisut eikä ole puhua pukahtanut sanaakaan johtajien palkitsemisesta yhtiön vakavien taloushuolten keskellä edes esimiehelleen, vastuulliselle ministerille?

Mitä omistajaohjausta tämä on? Ei mitään, yhtä tyhjän kanssa. Valtio ei voi panna edustajiaan omistamiensa yhtiöiden hallituksiin ainoastaan katsomaan päältä toisten ahneutta ja nostamaan samalla itse varsin runsaita kokouspalkkioita. Valtion edustajan pitää valvoa, että oikeus ja kohtuus toteutuvat ja nostaa metakka, jos näin ei käy.

Viime aikojen suuria poliittisia ratkaisuja seuratessa tulee joskus ihan tunne, kuin tämä aika olisi kuin pahaa unta meille savolaisille ja itäsuomalaisille.

Viikon päästä on onneksi kevätpäivän tasaus. Jospa se helpottaa, kun valo voittaa ja yö jää päivää lyhyemmäksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hoitoalan vetovoimaaon pakko parantaa

Lisää, lisää on liian helppo vastaus

Lisää, lisää

Mielikuva perhe-elämästä on ollut liian yksipuolinen

Poliittiset virkanimitykset rapauttavat uskottavuutta

Tahko kelpaa Venäjän eliitille

Kuopiossa ja Jyväskylässä samoja mietteitä

Liikenneverot Savon kansan bensaa juo

Leikkauskiistassa on järkevää etsiä sopua

Työtä tarjolla tositarkoituksella

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.