Kuin vesi hanhen selästä

Kohta 30 vuotta kestäneen toimittajaurani aikana olen kirjoittanut usein erilaisten työryhmien esityksistä. Aika monta kertaa olen ollut paikallakin, kun komitea, työryhmä tai toimikunta luovuttaa tuotoksensa ministerille.

Kaava on aina sama. Työryhmän puheenjohtaja puhuu ja ministeri vastaa, yleensä kiittelee. Sen jälkeen esityksiä valotetaan vähän seikkaperäisemmin paikalla oleville toimittajille. Kysyäkin saa.

Mahtipontiset näytelmät ovat tahattoman koomisia, varsinkin silloin, kun kaikki jo valmiiksi tietävät, etteivät esitykset johda mihinkään. Onpahan kuitenkin selvitetty.

Silloin tällöin törmää mietintöihin, joissa toistetaan asioita, joita jo aikaisemmat työryhmät ovat esittäneet. Kuinkahan moni työryhmä on etsinyt keinoja, joilla talouskasvua kiihdytetään tai kilpailukykyä parannetaan? Kuinkahan moni työryhmä on päätynyt siihen, että suomalaisten työuria pitäisi pidentää?

Kuinkahan moni työryhmä on keksinyt uuden ja mullistavan lääkkeen?

Kuluneella viikolla oman mietintönsä luovutti pääministeri Mari Kiviniemelle (kesk.) ministeri Antti Tanskasen johtama kasvutyöryhmä. Kiviniemen aikaisempien puheiden perusteella siemen putosi hedelmälliseen maahan: pääministeri on tarjonnut talouskasvua keinoksi, jonka avulla valtio välttyy menojensa karsimiselta.

Vai olisiko parempi puhua siemenistä? Tanskasen työryhmän yli 30-sivuiseen mietintöön on saatu mahtumaan iso nippu esityksiä ja suosituksia, niin kuin järkevää onkin.

Mietinnön läpi kulkee kuitenkin yksi tärkeä teema: jos halutaan talouskasvua normaalin suhdannekierron ylittävällä aikavälillä, on kyettävä nostamaan tuottavuutta.

Ei kun tuumasta toimeen, niin kuin kasvutyöryhmä loppuraporttinsa kansilehdellä toteaa.

Ongelma vain on, että nykyinen hallitus on jo käytännössä työnsä tehnyt, vaikka pääministeri Kiviniemi urheasti muuta väittääkin. Suuret ja poliittisesti kiistanalaiset ratkaisut on työnnetty seuraavalle vaalikaudelle ja seuraavalle hallitukselle.

Toivottavasti Tanskasen työryhmän esityksiä silti käytetään hyväksi, kun joskus huhtikuun lopulla tai toukokuun alussa ryhdytään neuvottelemaan uuden hallituksen ohjelmasta.

Kaikkea ei kuitenkaan ratkaista hallitusneuvotteluissa. Työryhmä antaa paljon pureskeltavaa myös kunnille, vaikka tästä ei loppuraportista järjestetyssä tiedotustilaisuudessa puhuttu sanaakaan.

Todennäköisesti ei puhuttu sen vuoksi, että Kiviniemi näyttää nostaneen johtamansa keskustan yhdeksi vaaliteemaksi kuntien lukumäärän.

Kiviniemi ja puoluesihteeri Timo Laaninen varoittelevat kajoamasta kuntarakenteeseen liian kovalla otteella, koska se olisi uhka demokratialle.

Tanskasen työryhmän raportista löytyy kuitenkin parikymmentä kohtaa, jossa todetaan nykyisen kuntarakenteen oleva yksi talouskasvun este. Mitään lukuja työryhmä ei esitä, mutta toteaa kuitenkin, että kuntien lukumäärää pitäisi kyetä vähentämään selvästi.

Työryhmä puuttuu myös siihen, että kuntaliitoksista ei saada hyötyjä kuin viiveellä, koska liitoskuntien henkilöstölle on annettu viiden vuoden irtisanomissuoja.

Kuntien itsehallintoon vetoaminen taas on estänyt sen, että kunnat olisivat yhtenäistäneet tietojärjestelmiään.

Tanskasen mukaan kuntien itsemääräämisoikeus käy kalliiksi yhteiskunnalle (Aamulehti 2.9.).

Tanskasen työryhmän perusteluihin kannattaa tutustua tarkemmin. Loppuraportti löytyy valtioneuvoston nettisivuilta. Siellä sitä on, viileää asiantuntijoiden puhetta.

Asiantuntijoiden puhe valuu kuitenkin kuin vesi hanhen selästä, kun mennään konkretiaan.

Lahden seudulle kaavailtu suuri kuntaliitos kariutui kansanäänestyksissä. Hankkeen vastustajat perustelivat kantojaan muun muassa selvitysmies Osmo Soininvaaran ylimielisellä käytöksellä.

Samasta on joskus syytetty kuopiolaisia, jotka ovat puhuneet Kuopion ja Siilinjärven liitosten puolesta.

Tunteet ratkaisevat liikaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.