Kuiva puu parempi

Euroopan unionin on vaikeaa ellei peräti mahdotonta sopia suurista asioista. Kun tuloksia kuitenkin tarvitaan, pitää yrittää saada aikaan niitä pienemmissä kysymyksissä. Ja niitähän liki puolen miljardin ihmisen kansainyhteisössä riittää kuin kuusijalkaisia kusiaisia muurahaispesässä.

Pienempiä asioita viedään eteenpäin ja paimennetaan tunnetusti direktiivien avulla. Yksi uusi direktiivi on tekeillä puu-uuneja varten. Brysselin virkamiehet antavat valmistajille tiukat ohjeet, miten uunit on tehtävä, jotta puusta lähtee mahdollisimman paljon lämpöä ja mahdollisimman vähän savua. Ostajan kannalta on kuitenkin merkittävintä, että teollisuus voi nostaa uunien hintaa huomattavasti EU:n lisävaatimuksiin vedoten.

Suomalaiset ovat eläneet satoja vuosia savupirteissä ilman EU-direktiivin mukaisia tulisijoja. Se ei ole ollut kuolemaksi ihmisille eikä luonnolle. Jokainen uunin- tai saunanlämmittäjä tietää, että uunista tulevan savun määrä ei riipu uunista, vaan poltettavan puun laadusta. Jos yrittää polttaa märkää puuta, savuttaa ja kitkuaa varmasti. Kun polttaa kuivaa halkoa, savua tuskin näkee.

Jos EU siis haluaa kohentaa ilmanlaatua jonkin uunidirektiivin avulla, olisi ensimmäisenä heitettävä alustava direktiiviluonnos sytykkeeksi johonkin brysseliläiseen takkaan ja laadittava sen tilalle pieni, yksinkertainen ohje, jossa tämän päivän uusavuttomille neuvotaan, miten erottaa märän halon kuivasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.