Kuka auttaisi Oskua?

Helsingin Sanomien artikkelissa "Koulutuksen puute vie työn ja toimeentulon" (HS, 8.7.2009) kerrottiin toimeentulotuella elävästä Oskusta.

Koska Osku ei ole vielä keksinyt, mikä olisi kiva ammatti, on Osku nähnyt parhaimmaksi olla hankkimatta itselleen minkäänlaista ammattia. Turvallinen valinta, etenkin kun sen myötä täyttyvät myös toimeentulotuen myöntämisen edellytykset.

Toimeentulotuen tarkoituksena ei kuitenkaan ole rahoittaa vuosien etsikkoaikaa eikä varsinkaan kannustaa toimettomuuteen, vaan ennemminkin ohjata kohti omalla työllä maksettua itsenäistä elämää ja ehkäistä syrjäytymistä. Artikkelissa Osku kertoo työttömyytensä johtuvan siitä, että ilman koulutusta töitä on vaikeaa saada.

Niinpä.

Oskun rahasampo turvaa kuukausittaisen peruselintason, mutta ei pitkällä tähtäimellä ole kovin järkevä toimeentulon lähde.

Passivoituminen tapahtuu hitaasti, varmasti ja salakavalasti. Odottaessaan valaistumista unelmien alasta Osku putoaa kelkasta, ja mitä pidempi aika odotteluun kuluu, sitä varmemmin alan löytyminen jää vain haaveeksi. Lopputuloksena yhteiskunnasta syrjäytynyt Osku, jonka taivastelun saavat kustantaa onnelliset veronmaksajat.

Suomessa on varmasti tuhansia tällaisia oskuja, jotka odottavat ihmettä tapahtuvaksi. Tai ehkä he eivät edes odota, vaan viettävät ikuista kesälomaa vailla huolta huomisesta.

Totta on, että toimeentulotuelta opiskelijaksi ja siten opintotuen piiriin siirtyminen voi tuntua mahdottomalle ajatukselle tulotason laskiessa vieläkin alemmas.

Tutkinnon kuin tutkinnon voi suorittaa muutamassa vuodessa, ja sen ajan kykenee varmasti elämään pihistellen. Etenkin, kun valmistumisen jälkeen odotettavissa oleva tulotaso on jotain aivan toista suuruusluokkaa kuin sosiaalitoimiston ja Kelan tarjoamat tuet.

Tulotason lasku ei sekään pidä aivan paikkaansa, sillä yhdessä opintolainan kanssa opintotuki on samaa suuruusluokkaa kuin toimeentulotuki. Opintolaina on toki maksettava takaisin, mutta sen voi tehdä valmistumisen jälkeen. Palkkatulot ovat kuitenkin useimmissa tapauksissa merkittävästi toimeentulotukea suuremmat.

Töitä kyllä riittää kaikille sitä oikeasti haluaville. Suomessa koulutetaan paljon ihmisiä suoraan kortistoon ja toisaalta taas joillakin aloilla valmistuvien määrä ei riitä täyttämään edes eläköitymisen aiheuttamaa vajetta.

Tulevaisuudessa työvoimapulan ei uskota helpottavan, ja suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle ongelma korostuu erityisesti niillä aloilla, joilla vajetta on jo nyt. Vaippaikään ennättäessään nämä eläkeläiset tarvitsevat paljon hoitajia ja etenkin niitä, jotka kaiken sen lystin kustantavat.

Toivottavasti Osku on siihen mennessä löytänyt unelmiensa työpaikan ja maksaa onnellisena veroja.

Sanotaan, ettei raha tuo onnea.

Murehtisin kuitenkin mieluummin aivan muita asioita kuin sitä, että voinko ostaa leivän lisäksi myös juustoa ja tomaatteja, uusia tennareita tai harrastaa asioita joista pidän.

Kirjoittaja on Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan sosiaalisihteeri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikenneverot Savon kansan bensaa juo

Leikkauskiistassa on järkevää etsiä sopua

Työtä tarjolla tositarkoituksella

Menestysnälkä ei saa polkea eettisiä arvoja

Lemmikkialan kasvu ei laannu

Yksi asia yhdessä illassa

Taksilain korjaamiselleon vankat perusteet

Ylä-Savossa kytee matkailujytky, jota vauhdittavat olut ja eukonkanto

Sähkö ei ole korvannut polttomoottoreita

Muuttoliikkeessä on aina monta muuttujaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.