Kuka on kirjailija?

Suomen kirjallista kenttää on ravistellut viime päivinä tieto, että maan kestojulkkiksiin kuuluvaa Kata Kärkkäistä ei ole hyväksytty Suomen kirjailijaliiton jäseneksi.

Kirjailijat ovat olleet perinteisesti varsin boheemia ja värikästä väkeä, joten jäsenyyden epääminen ei ole missään nimessä moraalinen kannanotto sitä vastaan, että Kärkkäinen on paljastanut kaikki sulonsa amerikkalaisessa miestenlehdessä. Kirjailijaliiton nimeämät kaksi esilukijaa eivät vain ole pitäneet vielä nuoren naisen kirjallisia näyttöjä riittävinä.

Makuasioista ei pidä kiistellä, näin sanotaan. Kata Kärkkäisen läpimurtoteos Minä ja Morrison on saanut kuitenkin harvinaisen paljon lukijoita ja myös myönteisiä arvioita ammattikriitikoilta. Sen pohjalta tehtiin myös menestyksekäs elokuva. Kärkkäisen televisiolle kirjoittamat sarjatkin ovat menneet täydestä täydestä.

Kata Kärkkäisen kirjat ja sarjat kertovat pintajulkisuudesta. Se ei ole samaa kuin että myös kirjoittaja olisi samanlainen kuin hänen luomansa henkilöhahmot. Kärkkäisen kohtelu kirjailijaliitossa todistaa, miten vaikeaa ihmisen on vapautua niistä mielikuvista ja ennakkoluuloista, joiden kohteeksi hän on elämänsä jossain vaiheissa joutunut tai asettunut.

Kirjailijaliitto on hämmentynyt tapaus Kata Kärkkäisen saamasta suuresta huomiosta. Puheenjohtaja on jo ehättänyt toteamaan, että päätöksiä voidaan aina muuttaa, kun saadaan uutta todistusaineistoa.

Ammattinimikkeenä kirjailija on sinällään hyvin epämääräinen ja myös vapaasti väärinkäytettävissä. Yksi omakustanne ja kappas vain: taas on Suomi saanut yhden uuden kirjailijan. Sama kohtalo on toimittajan tittelillä sillä erotuksella, että toimittaja on kirjailijan rinnalla "vain toimittaja".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Puijon ensilumenladun kausikortin hinta lähentelee jo halpuutusta – "Olisin valmis maksamaan enemmän"

Kiinalla korkea kynnys voimatoimiin Hongkongissa

Stadion tulee sittenkin tai sitten ei

Avaruuslentäjät vanhustenhuollossa

Kyllä kansa sittenkin tietää enemmän kuin olisi kohuista luullut

Kuopio taiteilee toivon ja arkitodellisuuden rajalla

Monipaikkaista hallintoa hyvä selvittää

Maailmanlopun meininki

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.