Kuka on kirjailija?

Suomen kirjallista kenttää on ravistellut viime päivinä tieto, että maan kestojulkkiksiin kuuluvaa Kata Kärkkäistä ei ole hyväksytty Suomen kirjailijaliiton jäseneksi.

Kirjailijat ovat olleet perinteisesti varsin boheemia ja värikästä väkeä, joten jäsenyyden epääminen ei ole missään nimessä moraalinen kannanotto sitä vastaan, että Kärkkäinen on paljastanut kaikki sulonsa amerikkalaisessa miestenlehdessä. Kirjailijaliiton nimeämät kaksi esilukijaa eivät vain ole pitäneet vielä nuoren naisen kirjallisia näyttöjä riittävinä.

Makuasioista ei pidä kiistellä, näin sanotaan. Kata Kärkkäisen läpimurtoteos Minä ja Morrison on saanut kuitenkin harvinaisen paljon lukijoita ja myös myönteisiä arvioita ammattikriitikoilta. Sen pohjalta tehtiin myös menestyksekäs elokuva. Kärkkäisen televisiolle kirjoittamat sarjatkin ovat menneet täydestä täydestä.

Kata Kärkkäisen kirjat ja sarjat kertovat pintajulkisuudesta. Se ei ole samaa kuin että myös kirjoittaja olisi samanlainen kuin hänen luomansa henkilöhahmot. Kärkkäisen kohtelu kirjailijaliitossa todistaa, miten vaikeaa ihmisen on vapautua niistä mielikuvista ja ennakkoluuloista, joiden kohteeksi hän on elämänsä jossain vaiheissa joutunut tai asettunut.

Kirjailijaliitto on hämmentynyt tapaus Kata Kärkkäisen saamasta suuresta huomiosta. Puheenjohtaja on jo ehättänyt toteamaan, että päätöksiä voidaan aina muuttaa, kun saadaan uutta todistusaineistoa.

Ammattinimikkeenä kirjailija on sinällään hyvin epämääräinen ja myös vapaasti väärinkäytettävissä. Yksi omakustanne ja kappas vain: taas on Suomi saanut yhden uuden kirjailijan. Sama kohtalo on toimittajan tittelillä sillä erotuksella, että toimittaja on kirjailijan rinnalla "vain toimittaja".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ensimmäisen ja viimeisen välissä

Lapinlahden hieno perinne ansaitsee katsojien tuen

KHO:n katselmus Kuopiossa on paikallaan

Ikäihminen, ota loppukiri ja nauti!

Virheeni tekevät minusta minut – "10 000 tapaa, jotka eivät toimi"

Kuopion keskustan ilme kirkastuu nopeasti

Lääkäreillä pitää olla velvoitteet julkiselle puolelle

Videot ovat tulleet jäädäkseen

Lobbarirekisteri lisää median vastuuta

Kolmikannan tehoja mitataan nyt numeroilla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.