Kuka pelkää mustaa miestä?

Teuvo Hakkarainen, 50-vuotias sahuri Viitasaarelta, on yksi uusista keskisuomalaisista kansanedustajista.

Kuitenkin hän on viime viikkoina saanut osakseen enemmän huomiota kuin keskisuomalaiset kansanedustajat keskimäärin. Tämä johtuu suurelta osin Helsingin Sanomien nettisivuilta löytyvästä videosta, jossa kuvataan Hakkaraisen ensimmäistä työpäivää kansanedustajana. Videolla Hakkarainen nostaa varsin värikkäin sanakääntein esiin huolensa Suomen holtittomasta maahanmuuttopolitiikasta.

Esimerkiksi Suomen maahanmuuttoviraston tilastoista käy kuitenkin ilmi, että "holtiton" ei ole välttämättä täysin osuva adjektiivi kuvaamaan maahanmuuttoa Suomeen. Maahanmuutto armaaseen synnyinmaahamme on hyvin maltillista verrattuna useisiin muihin EU-maihin. Selvästi suurimman ryhmän Suomessa asuvista ulkomaalaisista muodostavat venäläiset ja virolaiset. Molempien maiden kansalaisia oleskelee Suomessa yli 28 000, yhteensä siis lähes 60 000 henkilöä.

Tähän verrattuna esimerkiksi irakilaisten (5 000 henkilöä), somalien (6 500) tai afgaanien (2 500) määrät ovat melkoisen pieniä. Huomattavaa on myös se, että esimerkiksi Ruotsin (8 500), Saksan (3 700) ja Iso-Britannian (3 500) kansalaiset muodostavat melko suuren ryhmän maahanmuuttajien kokonaisuutta tutkittaessa.

Perussuomalaisten niin kovasti kammoamat turvapaikanhakijat ovat loppujen lopuksi melko pieni ryhmä maahanmuuton kokonaiskuvassa.

Kuten tunnettua, kaikki maahanmuuttajat eivät suinkaan muodosta yhtä suurta uhkaa Suomelle. Tuskin Hakkarainenkaan kokee uhaksi esimerkiksi virolaista terveyskeskuslääkäriä, englanninopettajana työskentelevää brittiä tai suomalaisen miehen kanssa naimisiin mennyttä thaimaalaista.

Sen sijaan uhkia ovat Hakkaraisen mukaan esimerkiksi kehitysapu, Suomen islamisaatio sekä maahanmuuttajien loputon passaaminen.

Kehitysapua Suomi antaa tällä hetkellä 0,55 prosenttia BKT:stä (tavoite on 0,7), muslimeja on Suomessa noin 40 000 henkilöä noin 5,4 miljoonan henkilön väestöstä ja turvapaikanhakijoista noin 60 prosenttia saa edelleen hylkäävän päätöksen hakemukseensa odotettuaan sitä ennen kuukausikaupalla vastaanottokeskuksissa ilman mitään tietoa tulevasta. Toki jokainen saa pelätä aivan mitä haluaa, mutta tilastojen pohjalta musta mies ei ehkä ole Suomelle se kaikkein suurin uhka.

Maahanmuuttokysymyksestä puhuttaessa onkin naurettavaa väittää, että vastakkainasettelun aika olisi ohi. Vaali-iltana Timo Soini nosti useaan otteeseen esiin, kuinka kansa on nyt puhunut. Vaalien jälkeisestä kiivaasta keskustelusta päätellen suuri osa äänioikeuttaan käyttäneistä ei kuulu Soinin määrittelemään kansaan.

Maahanmuuttoon liittyy toki ongelmiakin, mutta hyvin suuri osa suomalaisista on edelleen sitä mieltä, että ihmisten ja tiedon vapaasta liikkuvuudesta maailmanlaajuisesti on enemmän hyötyä kuin haittaa.

Nämä ihmiset eivät jaa Teuvo Hakkaraisen huolta Viitasaaren islamisaatiosta, vaan kokevat edelleen Suomen olevan monikulttuurinen, kansainvälinen ja vuorovaikutuksessa muun maailman kanssa toimiva maa.

Kirjoittaja on Jyväskylän yliopiston opiskelija Kuopiosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.