Kuka perii nuoret naiset?

Hannakaisa Heikkinen ja Riikka Manner keräsivät vuoden 2007 eduskuntavaaleissa Pohjois-Savosta keskustapuolueelle yhteensä yli 10 000 ääntä.

Heikkinen oli tuolloin vielä kirjoilla Siilinjärvellä ja sai ensikertalaisena liki 7 100 ääntä, jota parempaan tulokseen ylsi vain puolueen iisalmelainen konkariedustaja Seppo Kääriäinen. Manner kulki tuohon aikaan vielä tyttöpäänä Pakarisen nimellä, ja melkein 3 200 ääntä kertoivat, että hänessä oli ainesta poliitikoksi.

Kuka tai ketkä jakavat näiden kahden nuoren naispoliitikon ääniperinnön seuraavissa eduskuntavaaleissa, jotka pidetään vuoden 2011 huhtikuussa? Siinä yksi vaalien kiintoisimmista kysymyksistä etukäteen.

Vuoden 2007 vaaleissa keskustaa kannatti Pohjois-Savossa noin 35 prosenttia äänestäjistä eli noin 45 500 kansalaista.

Siitä potista Heikkisen ja Mannerin osuutta oli enemmän kuin viidennes. Heidän tilalleen puolueen olisi liki pakko löytää jostain yhtä vetävät ehdokkaat. Jos sellaisia ei löydy, niin ison osan ääniperinnöstä ottavat todennäköisesti puolueen pitkäaikaiset luottoedustajat: naiset ja miehet, jotka jo tunnetaan.

Pohjois-Savon edustajapaikat putoavat väestön vähenemisen myötä vuonna 2011 kymmenestä yhdeksään. Keskustalla on nykyisessä eduskunnassa neljä edustajaa, ja sen saman puolue aikoo säilyttää myös seuraavalla nelivuotiskaudella.

Vuoden 2007 vaaleissa keskusta menetti kannatustaan yli kahdella prosentilla, mutta 35 prosentin tulos oli vielä hyvää keskitasoa.

Vaalimenestys ei ole aina kiinni puolueesta itsestään, vaan yhtä lailla tulokseen vaikuttaa se, millaiset vastustajat sillä on. Voisi kuvitella, että keskustassa ollaan juuri nyt hyvin iloisia, kun viime eduskuntavaalien maakunnallinen äänikuningas, kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen siirtyy nyt Uudellemaalle. Kataisen yli 10 000 äänestä tuli aika moni keskustalaisilta, joten nyt ne on mahdollista ottaa takaisin.

Joissakin Pohjois-Savon kunnissa on tosin havaittu, että keskustalaisia ei ole houkutellut oikealle vain Kataisen henkilökohtainen karisma, vaan taustalla on ollut myös tyytymättömyyttä keskustalaiseen nykymenoon.

Vaikka edustajapaikat vähenevät, niin ehdokkaitten määrä säilyy myös ensi vuonna entisellään: neljätoista kutakin vaaliliittoa kohti.

Keskusta on joskus ottanut pienempiä puolueita vaaliliittoon sillä seurauksella, että siitä on ollut enemmän haittaa kuin hyötyä. Näin puolue nimeää omista riveistään täyden neljäntoista ehdokkaan listan, joka on tarkoitus lyödä lopullisesti lukkoon ensi elokuun puolivälissä.

Tämänhetkisen tilannearvion mukaan vuoden 2007 ehdokkaista lähtee leikkiin mukaan toinen puoli ja toinen luopuu. Tältä luopuvalta puoliskolta jää jakoon liki 20 000 ääntä. Se on huikean iso potti: melkein yhtä paljon kuin SDP:n tai kokoomuksen kokonaiskannatus viime vaaleissa.

Nykyisistä edustajista Kääriäinen, pielavetinen Elsi Katainen ja kuopiolainen Markku Rossi halunnevat jatkaa, koskapa muutakaan viestiä ei ole tullut. Vuonna 2007 eduskunnasta pudonneista juankoskelainen Rauno Kettunen hakee revanssia, kun taas kiuruvetinen Eero Lämsä tyytynee nykyiseen elämänmuotoonsa kunnallisena vaikuttajana.

Uusille, innostaville ehdokkaille olisi nyt tilaa erityisesti Keski-Savossa, Kiuruvedellä, Siilinjärvellä ja Kuopiossa. Sisä-Savossa Tarja Pöyhönen kokeili siipiään jo vuonna 2007 ja joutunee piirin puheenjohtajana vetovastuuseen myös vuonna 2011. Rauno Kettusen lähtöasetelmia helpottaa Koillis-Savossa ex-juankoskelaisen Hannakaisa Heikkisen poissaolo.

Varkauden-Leppävirran seudulla ei ole tällä hetkellä näkyvissä ketään selkeää ehdokasta, ei myöskään Kiuruvedellä tai Siilinjärvellä.

Kuopiossa keskusta tarvitsisi Rossin rinnalle hyviä naisia ja reippaita nuoria - ja mielellään jonkun myös yliopistomaailmasta. Tulevaisuudentekijöinä pidetään kaupungissa esimerkiksi Vilma Krögeriä, joka nyt toimii Riikka Mannerin avustajana ja Aleksi Eskelistä, joka kuuluu keskustanuorten johtoon.

Savon Sanomain artikkelitoimitus pohtii lähiviikkoina eri puolueiden lähtöasetelmia vuoden 2011 eduskuntavaaleihin Pohjois-Savossa. Tämä oli sarjan alku.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.