Kuka poimisi mustikat?

Kesä on edennyt etuajassa, ja Savonkin toreilta ja kaupoista on saanut jo tovin oman maakunnan tuoreita mansikoita. Marjasadosta povataan yleisesti varsin hyvää, jos aurinkoa ja sadetta tulee taivaalta sopivassa suhteessa.

Kotimaiset luonnonmarjat ovat terveellisin ja nautinnollisin tapa ottaa paras hyöty Suomen kesästä. Tuoreet mansikat, mustikat, vadelmat tai viinimarjat eivät vain maistu mainioilta suussa, vaan sisältävät myös aineita, jotka pitävät ruumiin erinomaisessa kunnossa.

Suomalaisia on muistutettu aina, miten "marjakin kannattaa ottaa maasta". Alunperin sanonnalla tarkoitettiin sitä, että ei pidä hyljeksiä pienintäkään tulon lähdettä. Miksei kansanviisautta voisi tulkita nyt myös kansanterveydelliseltä kannalta?

Marjoja Suomessa riittää jopa huonoinakin vuosina, mutta nykyisin niihin liittyy aina yksi suuri ongelma. Jokainen syö mielellään marjoja, mutta kuka poimii ne metsästä, vainioilta tai puutarhoista?

Erityisesti mustikka, joka tutkimusten mukaan on marjoista terveellisimpiä, ei innosta pienuutensa vuoksi nykysuomalaista lähtemään metsään marjasangon kanssa. Hyvät marjat jäävät metsiin lintujen ja karhujen ruuaksi, jos paikkakunnalle ei satu liikenemään thaimaalaisia tai muita huonosti maksettuun ulkotyöhön tottuneita ulkomaalaisia. Surkeinta on, etteivät helppoon elämään tottuneet entiset metsäsuomalaiset osaa enää edes hävetä tilaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.