Kuka poimisi mustikat?

Kesä on edennyt etuajassa, ja Savonkin toreilta ja kaupoista on saanut jo tovin oman maakunnan tuoreita mansikoita. Marjasadosta povataan yleisesti varsin hyvää, jos aurinkoa ja sadetta tulee taivaalta sopivassa suhteessa.

Kotimaiset luonnonmarjat ovat terveellisin ja nautinnollisin tapa ottaa paras hyöty Suomen kesästä. Tuoreet mansikat, mustikat, vadelmat tai viinimarjat eivät vain maistu mainioilta suussa, vaan sisältävät myös aineita, jotka pitävät ruumiin erinomaisessa kunnossa.

Suomalaisia on muistutettu aina, miten "marjakin kannattaa ottaa maasta". Alunperin sanonnalla tarkoitettiin sitä, että ei pidä hyljeksiä pienintäkään tulon lähdettä. Miksei kansanviisautta voisi tulkita nyt myös kansanterveydelliseltä kannalta?

Marjoja Suomessa riittää jopa huonoinakin vuosina, mutta nykyisin niihin liittyy aina yksi suuri ongelma. Jokainen syö mielellään marjoja, mutta kuka poimii ne metsästä, vainioilta tai puutarhoista?

Erityisesti mustikka, joka tutkimusten mukaan on marjoista terveellisimpiä, ei innosta pienuutensa vuoksi nykysuomalaista lähtemään metsään marjasangon kanssa. Hyvät marjat jäävät metsiin lintujen ja karhujen ruuaksi, jos paikkakunnalle ei satu liikenemään thaimaalaisia tai muita huonosti maksettuun ulkotyöhön tottuneita ulkomaalaisia. Surkeinta on, etteivät helppoon elämään tottuneet entiset metsäsuomalaiset osaa enää edes hävetä tilaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vuoden urheilija-listani on kääntynyt vuosi vuodelta enemmän joukkueurheilun suuntaan

Putin johtaa Venäjää hamaan tulevaisuuteen

Tämän päivän Pepit maailman reunoilla

Demokraateilla haussa paras haastaja Trumpille

Vesilinnut avun tarpeessa

Pakotettua ja valittua niukkuutta

Luontoarvot vastakkain tuulivoimahankkeissa

Historiaa kirjoitetaan perspektiivillä

Tyytymättömyys kasvaa Iranissa

Lakkoilu söisi kikyllä saavutettuja hyötyjä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.