Kuka vetää välistä?

Epävakaiset ja koleat ilmat ovat viivästyttäneet mansikkasadon kypsymistä Suonenjoen seudulla. Kaiken kukkuraksi rankka raekuuro aiheutti osalle viljelmistä tuntuvia vahinkoja viime viikolla. Savon mansikkapelloilla pidetään nyt peukkuja pystyssä, etteivät luonnonvoimat toisi lisää harmia.

Vierasmaalaiset työntekijät ovat kärsineet mansikkaisäntien lisäksi taloudellisia tappioita oikuttelevan sään vuoksi. Savon Sanomat kertoi eilen, että marjasadon myöhästyminen haukkaa ulkomaalaisen työntekijän ansioista viidenneksen. Työntekijät odottavat parempia ilmoja kiihkeästi, sillä heidän keskimääräiset bruttoansionsa ovat noin tuhat euroa kuukaudessa. Palkan alennuksiin ei olisi varaa.

Ulkomaalaisten poimijoiden näkökulmasta huono sää onkin myrkkyä: tienestit pienenevät ja työolosuhteet ovat hankalat.

Eilisen lehtiuutisen perusteella tulee väkisinkin mielikuva, ettei vierastyöläisten keikka Savon sydämeen ole taloudellisesti kannattava. Poimijat pulittavat reissustaan 750-1 500 euroa. Kun tonnin palkasta otetaan verot ja lisäksi viileän sään lisä sekä maksetaan majoitus, niin käteen käteen jäävällä kolmen kuukauden palkalla ei suuria säästöjä saa kokoon. Kaiken lisäksi on muistettava, että viime kesään verrattuna Suomen yleinen hintataso on noussut huomattavasti. Vapaa-ajan viettäminen on nyt selkeästi hinnakkaampaa.

Jotkut mansikkapelloilla työskentelevät valkovenäläiset ovat maksaneet matkastaan Savoon huomattavasti yli tuhat euroa. Matkalipun hinta on kova. Herääkin kysymys, mistä se koostuu. Ei fyysinen matkustaminen autolla, junalla tai jopa lentokoneella voi maksaa noin paljon. Joku vetää mitä ilmeisimmin isot rahat välistä. Kuka se on? Mahdollisesti työvoiman välittäjä joko Suomessa tai lähtömaassa? Tai molemmat? Vai rahastaako työvoimalla vielä joku muu taho?

Tietysti on olemassa mahdollisuus, että poimijat ottavat Suomen matkan lomailun kannalta. Ja lomallahan yleensä kuluu rahaa...

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.