Kuka vetää välistä?

Epävakaiset ja koleat ilmat ovat viivästyttäneet mansikkasadon kypsymistä Suonenjoen seudulla. Kaiken kukkuraksi rankka raekuuro aiheutti osalle viljelmistä tuntuvia vahinkoja viime viikolla. Savon mansikkapelloilla pidetään nyt peukkuja pystyssä, etteivät luonnonvoimat toisi lisää harmia.

Vierasmaalaiset työntekijät ovat kärsineet mansikkaisäntien lisäksi taloudellisia tappioita oikuttelevan sään vuoksi. Savon Sanomat kertoi eilen, että marjasadon myöhästyminen haukkaa ulkomaalaisen työntekijän ansioista viidenneksen. Työntekijät odottavat parempia ilmoja kiihkeästi, sillä heidän keskimääräiset bruttoansionsa ovat noin tuhat euroa kuukaudessa. Palkan alennuksiin ei olisi varaa.

Ulkomaalaisten poimijoiden näkökulmasta huono sää onkin myrkkyä: tienestit pienenevät ja työolosuhteet ovat hankalat.

Eilisen lehtiuutisen perusteella tulee väkisinkin mielikuva, ettei vierastyöläisten keikka Savon sydämeen ole taloudellisesti kannattava. Poimijat pulittavat reissustaan 750-1 500 euroa. Kun tonnin palkasta otetaan verot ja lisäksi viileän sään lisä sekä maksetaan majoitus, niin käteen käteen jäävällä kolmen kuukauden palkalla ei suuria säästöjä saa kokoon. Kaiken lisäksi on muistettava, että viime kesään verrattuna Suomen yleinen hintataso on noussut huomattavasti. Vapaa-ajan viettäminen on nyt selkeästi hinnakkaampaa.

Jotkut mansikkapelloilla työskentelevät valkovenäläiset ovat maksaneet matkastaan Savoon huomattavasti yli tuhat euroa. Matkalipun hinta on kova. Herääkin kysymys, mistä se koostuu. Ei fyysinen matkustaminen autolla, junalla tai jopa lentokoneella voi maksaa noin paljon. Joku vetää mitä ilmeisimmin isot rahat välistä. Kuka se on? Mahdollisesti työvoiman välittäjä joko Suomessa tai lähtömaassa? Tai molemmat? Vai rahastaako työvoimalla vielä joku muu taho?

Tietysti on olemassa mahdollisuus, että poimijat ottavat Suomen matkan lomailun kannalta. Ja lomallahan yleensä kuluu rahaa...

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työtä tarjolla tositarkoituksella

Menestysnälkä ei saa polkea eettisiä arvoja

Lemmikkialan kasvu ei laannu

Yksi asia yhdessä illassa

Taksilain korjaamiselleon vankat perusteet

Ylä-Savossa kytee matkailujytky, jota vauhdittavat olut ja eukonkanto

Sähkö ei ole korvannut polttomoottoreita

Muuttoliikkeessä on aina monta muuttujaa

Yhteinen katsomusaine johtaisi hankaluuksiin

Tutkimuksen ja koulutuksen rahoituspohja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.