Kullankiiltoa vai pelkkä kupla?

Suomalaisia voisi pitää armottomina vakavikkoina, kun kesäkisoissa hampaat irvessä heitetään saapasta, jakkaraa tai vaikka kärpäslätkää ja työnnetään milloin paalia tai traktoria - järjestäjien mukaan aina SM- tai MM-tasolla.

Voiton himo on pahimmillaan niin kova, että kisoihin liittyy kilpatovereiden mustamaalausta ja jälkikäteen syytetään mediaa, kun voittaja ei mielestään saa koskaan tarpeeksi julkisuutta - kun tässä kerran maailman mestareita ollaan.

Se on kääntöpuoli. Toinen puoli on hymyn vire ja huumorihenki. Siihenkin osa kisailijoista ja kisajärjestäjistä onneksi kykenee.

Keksipä yksikin isäntämies kaikkia SM- ja MM-mitalisteja ihmetellessään, että hänellähän olisi raskaita hommia muille tehtäväksi. Niinpä isäntä julisti paskanluonnin SM-kisat ja iski kilpailijoille talikot käteen. Suitsait hoitui sekin työ ja taas saatiin uusia mestareita Suomeen.

Kisat olivat niin suositut, että niistä on tullut jokavuotiset. Tuon idean jälkeen kellään ei ole varaa väittää suomalaismiehiä huumorintajuttomiksi tai tiukkapipoisiksi. Kekseliäisyyttä löytyy muidenkin iloksi.

Tiukkapipoisiksi ei voi väittää Kuopion Väinölänniemen käyttöönsä valtaavia rokkijärjestäjiäkään.

Kun aidatulla alueella puukotettiin yhtä päähän, käytiin useaankin kertaan järjestyksenvalvojiin käsiksi ja tavan pulliaisten seassa muutama nahisteli tillintallin, järjestäjät lähettivät tiedotteen, että kaikki on mennyt rauhallisesti, erinomaisesti ja muutenkin ihanasti.

Kun toistakymmentä lähiasukasta soitti järjestäjien infopuhelimeen talojen pihaan leiriytyneiden humalaisten poistamiseksi, heille tarjottiin luuria korvaan.

Järjestäjät lähettivät perään tiedotteen, että kaikki on mennyt rauhallisesti, korkeintaan yksi on valittanut ja sekin oli turha soitto - ja kuulemma kyselyn mukaan ainakin 95 prosenttia kuopiolaisista rakastaa Rockcockia!

Kun poliisipartiot kuskasivat juoppoja kaduilta, kongeista ja festarin reunoilta niin kiivasta tahtia, että poliisiaseman ovet olivat pudota saranoiltaan, järjestäjät kertoivat, että poliisikin rakastaa Rockcockia! Kuulemma jokaikinen heistä. Pusipusi, ihanaa.

Noin nykyaikana toimitaan. Jos kantti kestää, röyhkeimmät väittävät mitä tahansa toistenkin nimissä. He, jotka pelaavat yhteiskunnan pelisäännöillä eli elävät vähän nöyremmin, joutuvat tyytymään faktoihin ja yrittävät huomioida mielipiteitä monipuolisesti, kun eivät yksinkertaisesti edes ilkeäisi toimia muuten.

Kun kantti kestää vähän turhankin hyvin, voi jopa uhota, että kun Vänäri on vallattu, siitä ei ikinä luovuta, vaikka iso osa muusta kaupungista tarjoaisi parempaakin paikkaa.

Ammattimaiset tapahtumajärjestäjät pitkin Suomen ovat huomanneet, että järjestäjillekin on eduksi paikka, jossa kävijät saa alueen sisälle eli maksamaan lippunsa sen sijaan, että useampi tuhat notkuu liputta vain örveltämässä.

Kuopio ansaitsisi hyviä rokkitapahtumia, joissa paikka ja järjestäjien asenteet ovat ammattimaisia niin, että tapahtumilla on mahdollisuus sujua ongelmitta ja kehittyä.

Fiksuja ratkaisuja ei kannata ujostella. Mittakaavaa saa, kun muistelee, kuinka moni Pohjois-Savon kesätapahtumista ylitti tavalla tai toisella valtakunnallisen uutiskynnyksen. Asuntomessut kyllä, kyllä, kyllä. Tanssii ja soi monesti kyllä. Eukonkanto, Lapinlahden urheilukisat ja muutama muu.

Viinijuhlat ja Oluset tippuivat isojen ja näkyvien joukosta tänä vuonna, Rockcock ei ole sinne yltänyt. Tänä vuonna rokki toi Kuopiolle mainetta etelän isossa mediassa yhden rikosuutisen verran. Siitä voi ponnistaa vain eteenpäin.

Syksy tuo tullessaan Kuopioon lisää ansaittua näkyvyyttä: triathlonin, meripelastuskisat ja maratonin. Vahva urheilukaupunki kaipaa rinnalleen myös hyvämaineisia viihdetapahtumia niille sopivissa paikoissa.

Kirjoittaja on Savon Sanomien uutistoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.