Kulttuuri muuttui

Yliopistojen rahankäytön valvonta tehostuu entisestään. Näin lupaa opetusministeriön koulutuksen tulosalueen johtaja Hannu Sirén Savon Sanomissa 17.7.

Hänen kommenttinsa liittyy valitettavaan tapaukseen, kun kuopiolaisprofessori Jukka T. Salosen epäillään syyllistyneen virka-aseman väärinkäyttämiseen ja törkeään petokseen. Professorin epäillään pimittäneen tupakkayhtiöltä saamiaan tutkimusrahoja Kuopion yliopistolta ja verottajalta. Syyttäjä on nostanut häntä vastaan syytteen. Juttu tulee esille oikeudessa loppuvuonna.

Kuopion yliopistossa on tullut esille aiemminkin vastaavantyyppisiä rikosjuttuja. Syöpäprofessori Kari Syrjänen, kuuluisa aivotutkija Paavo Riekkinen ja hänen saman niminen professoripoikansa tuomittiin aikanaan ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Kaikki ovat sovittaneet rangaistuksensa. Suurta julkisuutta sai myös Turun yliopistossa työskennellyt professori Urpo Rinne. Myös hänet tuomittiin talousrikoksista vankeuteen.

Syrjäsen, Riekkisten ja Rinteen tapaukset käynnistivät yliopistomaailmassa toimia, joilla tehostettiin valvontaa. Lopputulos onkin ollut Salosen tapausta lukuunottamatta myönteinen. Kun valvontaa lisättiin ja pelisääntöjä kirkastettiin, niin taloudelliset epäselvyydetkin karsiutuivat tai ainakin vähenivät oleellisesti.

Valvonnan kiristämiselle on selvä tilaus. Yliopistojen tutkijoiden kanssa on jälleen kerran käytävä pelisääntökeskustelu. Hyvää nykytilanteessa on, että 1990-luvun ikävien tapausten jälkeen kulttuuri apurahojen ohjaamistavassa muuttui.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.