Kulttuuritahto kantaa kauas Lapinlahdella

Taidemuseo Eemilin avajaisissa maanantaina päästiin jälleen juhlimaan Lapinlahtea kokoaan suurempana kulttuuripitäjänä. Taidemuseon peruskorjauksen ja laajennuksen myötä aiemmin vanhassa kivinavetassa sijainnut kuvanveistäjä Eemil Halosen kokoelma muutti päärakennuksen yläkertaan.

Kahdesta museosta tuli yksi kunnan, opetus- ja kulttuuriministeriön ja Olvi-säätiön panostuksella. Kosteusvaurioista kärsinyt museo muuttui perusteellisessa remontissa suotuisaksi taideteoksille ja ihmisille. Yhteinen ponnistus kertoo komeasti niin Lapinlahden kuin lahjoittajien kulttuuritahdosta.

Historiakin velvoittaa pitämään yllä perinteitä kunnassa, joka tunnetaan Halosten taiteilijasuvun lisäksi muun muassa Juhani Ahon synnyinkodista Väärnin pappilasta. Taidemaalari Pekka Halosen serkku Eemil oli keskeisiä taiteilijoita kansallisen identiteetin rakentamisessa 1900-luvun alkupuolella. Espanjalainen konservaattori Fede Sacha on tehnyt suurtyön entisöityään jo noin sata hänen kipsiveistostaan ja -reliefiään. Rahoituksen riittäessä tarkoituksena on kunnostaa koko tuotanto.

Lapinlahden arvostuksesta taidetta kohtaan kannattaa kernaasti ottaa mallia suuremmissakin kunnissa. Kuopiossa muistetaan yhä katkerasti Saastamoisen säätiön laajan kokoelman muutto Espoon modernin taiteen museon Emman peruskokoelmaksi, kun Kuopio ei kyennyt osoittamaan sille rahaa eikä tiloja.

Eemil painottaa myös lastenkulttuuria ja alueellista toimintaa. Yksi avajaisnäyttelyistä on koottu lapinlahtelaisten lasten ja nuorten veistoksista, jotka esittävät merkittäviä suomalaisia. Matala kynnys museoon vahvistaa kuntalaisten osallisuutta ja paikallista identiteettiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Halpa pesukone ei ollutkaan halpa

Yksilökeskeisyys luomyös yksinäisyyttä

Aika ei ollutvielä kypsä hyönteisruualle

Mitä olikaan musta hiili?

Maanantaina on hyvät mahdollisuudet tuhlata veronkorotukset

Työehtojen sovittelu on entistä vaikeampaa

Naton haasteena muuttaa määrärahat laaduksi

Lyhyt kaava

Luottamus on kivijalka

Tullin ansiosta netistä tuli turvaton huumekauppiaille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.