Kuluttajia ei saa päästää toivottomuuden tilaan

Suomen talous on saranakohdassa, jossa hallitukselta pitää löytyä rohkeutta tehdä sekä rakennepoliittisia että finanssipoliittisia päätöksiä sotkematta niitä toisiinsa.

Finanssipolitiikalla tarkoitetaan valtion talouspolitiikkaa, jolla hallitus ohjaa talouden kehitystä: elvyttää taantumassa ja hillitsee ylikuumentumista huippusuhdanteessa.

Nyt elämme taantumassa, joka ilman valtion oikeita toimia tai sen väärillä toimilla voi kääntyä lamaksi ja mikä vielä pahempaa–stagflaatioksi, jossa lama, korkea inflaatio ja ankara työttömyys yhdistyvät.

Eri suunnilta on vaadittu suhdanteen helpottamiseksi esimerkiksi arvonlisäverokantojen korotusten peruutusta, sähköveron alennusta ja tuloverotaulukkojen inflaatiotarkistusta. Näillä toimilla tavallisten kansalaisten elämä helpottuisi ja kulutuskysyntä pysyisi siedettävällä tasolla.

Niin on tehtävä, sillä kulutuskysyntää ei ole vara päästää romahtamaan. Jos niin käy, koko kansantalous saattaa pudota kurjistumisen kierteeseen.

Ajankohta elvytykselle on juuri nyt oikea, koska Suomi on virallisesti laskeutunut taantumaan: vienti junnaa, työllisyys heikkenee ja vain yksityinen kulutus kasvaa lievästi. Perjantainen uutinen viennin kasvusta 12 prosentilla lokakuussa lienee syytä sijoittaa tilastokummajaisten joukkoon.

Valtiontalouden velkaantumista elvytys haittaisi. Lisävelka ei kuitenkaan olisi pahasta, jos talouskasvu vahvistuisi sen avulla ja kyky suoriutua veloista tulevaisuudessa paranisi.

Ympäröivän maailmantalouden vahvistuessa Suomenkin talous kääntyy Nordean tuoreen talousennusteen mukaan asteittain nousuun. Inflaatio hidastuu. Suomessa vauhti pysyy silti yli kahdessa prosentissa.

Käänteen pitäisi tapahtua Nordean arvion mukaan ennen kesää. Mitä sen varaan tohtii laskea? Käänteen päivämäärä on siirtynyt ennuste ennusteelta eteenpäin.

Ennusteesta on löydettävissä perusteita veronkorotusten perumiseen, sillä ennusteen mukaan työmarkkinoilla on edessä vaikea vuosi. Helpotusta on luvassa vasta ensi vuoden lopulla. Jos työttömien joukko todella kasvaa 20000 henkilöllä, kaikenlaisten verojen kiristyminen inflaation nakertaessa ostovoimaa kansalaiset saattavat säikähtää ja panna kukkaronnyörit kiinni.

Suhdanne-ennuste toteaa tylysti: veroasteikon inflaatiotarkistusten unohtaminen, kunnallisverotuksen kiristyminen ja asuntokaupan varainsiirtoveron tiukennus osuvat suhdanteiden kannalta harvinaisen huonoon aikaan.

Oman poliittisesti tulenaran lisänsä Suomen finanssipolitiikkaan tuo Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Herman Van Rompuyn äskettäinen ehdotus, joka tähtää talous- ja rahaliiton syventämiseen kurisopimuksin ja euromaiden omalla budjetilla. Tulenarkuus liittyy siihen, että Rompuy laskee budjettirahoitusta jäsenmaiden arvonlisäveron tuottojen ja rahoitusmarkkinaveron varaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.